La Moldova Nouă, se conturează circuitul monumentelor

dunarea moldova noua
casinoherculane by sungarden

În zonă, se dorește realizarea unui traseu al monumentelor și siturilor istorice din toată Clisura Dunării.

La începutul acestui an, Asociația Dunărea din Moldova Nouă a semnat un protocol cu Direcția pentru Cultură Caraș-Severin pentru ca, beneficiind de aportul specialiștilor, panouri informative să fie montate în principalele puncte de interes din oraș. Vizate sunt obiective precum monumentele eroilor din cele două războaie mondiale, biserica romano-catolică, fântâna din Moldova Veche dar și locuirea preistorică din zona Valea Mare sau siturile arheologice Ostrovu Mare-Humcașu-Decebal, Rât, Vinograda, Ogașul Băieșului sau Săliște.

Pentru a stabili exact unde vor fi amplasate panourile dar și ce informații vor cuprinde acestea, specialiștii Direcției pentru Cultură vor fi prezenți la fața locului joi, 18 aprilie, alături de reprezentanții Direcției Patrimoniu din cadrul Primăriei Moldova Nouă, de cei ai centrului de informare turistică din oraș dar și alături de echipa Asociației Dunărea, condusă de Corneliu Martin. Întâlnirea este prilejuită de Ziua Internațională a Monumentelor și siturilor arheologice, marcată pentru prima dată la Moldova Nouă.

„Ideea este de a face un circuit turistic după ce, anul acesta, s-a aprobat planul urbanistic general pe monumente și situri arheologice la Moldova Nouă. Unele situri pot fi văzute, altele nu. Acum vrem să vedem unde putem pune panouri pentru că unele sunt pe terenuri private, altele nu mai există dar panourile să ateste că, într-un loc anume, a fost un anumit obiectiv. De ani de zile, asociația noastră face circuitul bisericilor din oraș însă credem că e bine să cuprindem și alte obiective”, a spus Corneliu Martin.

Acțiunea de joi este primul pas pentru stabilirea locurilor unde vor fi montate indicatoare și panouri. În perspectivă, împreună cu celelalte primării din zonă, se dorește amenajarea de trasee similare în toată Clisura. Primarul din Sichevița a fost deja invitat să participe la întâlnirea de joi întrucât zona Sichevița-Gornea este cea mai bogată în descoperiri arheologice. Alți primari din Clisură urmează să primească invitații similare.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Printre invitați se numără și Livia Magina, directoarea Muzeului Banatului Montan din Reșița. Asta deoarece sunt discuții pentru deschiderea, la Moldova Nouă, a unui muzeu care să funcționeze în clădirea multifuncțională aflată pe faleza Dunării. O serie de obiecte descoperite în zona Clisurii se află la muzeul din Reșița însă se dorește aducerea lor „acasă”. Ori, pentru asta, este nevoie de o locație adecvată.

„Mulțumesc Direcției Județene pentru Cultură pentru implicare, Primăriei Moldova Nouă pentru deschiderea arătată față de activitățile asociație noastre, precum și societății civile din oraș. Cel mai important va fi ca primăriile din Clisură să se implice întrucât în atribuțiile lor va intra montarea panourilor care vor fi realizate cu aprobarea Direcției pentru Cultură”, a încheiat Corneliu Martin.

Programul întâlnirii de joi include prezentarea monumentelor și siturilor arheologice din oraș, urmată de vizitarea acestora la fața locului. Va fi primul pas pentru ca acestea să fie puse în valoare și promovate.
Foto: Asociația Dunărea Moldova Nouă.

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/