Primarul Dominic Fritz merge mai departe cu procesul prin care selectează timișoreni care să facă parte din consiliile de administrație ale școlilor. Edilul local susține că procedura este una legală și a fost practicată și de fostele administrații.
Înscrierea este încă deschisă, se mai primesc aplicații pe comunitate.primariatm.ro până în 21 februarie. Până acum au răspuns apelului primăriei de a se înscrie în această procedură 80 de persoane. Primăria anunță că din punct de vedere juridic este o dispoziție de numire, nu una de delegare, pentru că primarul nu are atribuții conferite de lege în consiliile de administrație ale unităților de învățământ.
„Eu știu că s-au ridicat întrebări. Noi considerăm și suntem încrezători că e legal. Legea prevede că ori primarul, ori un reprezentant să fie trimis, nu e delegare de atribuții. Se va semna un protocol, suntem siguri că nu vor fi atacate deciziile. Am spus că nu suntem primii care facem astfel. Și domnul Robu a făcut, dar nu s-a făcut la vedere, noi o facem transparent. Există răspunsul că nu se poate, dar iată că se poate. Și București, la Sectorul 2 merge prin această experiență, vom putea evalua cum funcționează peste un an. Eu cred că mai bine decât să fie numiri formale, fără viață, căutăm oameni care chiar să se implice.”, a spus Dominic Fritz.
Din cele 80 de aplicații înregistrate, cei mai mulți (43) sunt din sectorul de afaceri, urmat de sectorul educației; 61% dintre ei au experiențe de peste 10 ani de colaborare în echipe, iar circa 30% au experiențe manageriale de peste 10 ani.
„La final, vom alege persoanele cele mai motivate să dea energii noi educației timișorene. Evaluarea candidaturilor va fi realizată de către o comisie formată din reprezentanți ai societății civile cu expertiză în educație, alături de reprezentanți ai Primăriei Municipiului Timișoara și Consiliului Local Timișoara, după o metodologie dezvoltată de AVE.”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Asociația pentru Valori în Educație lucrează cu peste 170 de școli și grădinițe din întreaga țară, iar din comunitatea sa fac parte peste 611 directori de școli.
Consilierul local PSD Radu Țoancă i-a atras atenția primarului Dominic Fritz că procedura este nelegală. Ca argument, Țoancă a susținut că legislația nu are prevederi clare vizavi de această situație, ceea ce ar putea duce la contestări, cu efecte asupra deciziilor luate de consiliile de administrație în care persoanele respective ar putea fi cooptate.