„Noua sancțiune dată Colterm poate să conducă la un eventual faliment al societății”

colterm2

Noua sancțiune aplicată Colterm de către Administrația Fondului de Mediu pentru neachiziționarea tuturor certificatelor de poluare aferente anului 2021 a ajuns la sediul companiei de termoficare în cursul zilei de miercuri, confirmă administratorul special al societății, Cristian Amza. Amenda va fi contestată în instanță. Totuși, ea poate grăbi drumul Colterm către faliment, mai spune Amza. 

„A ajuns sancțiunea astăzi, este de 71.862.921 de lei și se menționează în adresă motivele, data comunicării și termenul de plată care este până în data de 20 a lunii următoare, având în vedere că ne-a parvenit nouă după data de 16 a lunii curente, e o tehnicalitate. Cu certitudine, Colterm nu are la momentul la care vorbim sumele respective pentru a achita această sancțiune și ea, din punctul nostru de vedere, este valabilă pentru perioada anterioară deschiderii insolvenței, adică 1 ianuarie 2021 – 25 octombrie 2021, ca atare, cel mai probabil, după ce va face și biroul juridic o analiză pe documentația înaintată de ANPM, va urma o acțiune în instanță pe marginea acestei sancțiuni.”, a declarat Cristian Amza, administratorul special al Colterm.

Amza admite că era obligația Colterm să achiziționeze aceste certificate de poluare și perioada din anul trecut în care nu se afla încă în insolvență.

CITEȘTE ȘI: Prefectul confirmă o nouă amendă încasată de Colterm pentru neachiziționarea certificatelor de poluare

„Pe toate perioadele și nu doar pe anul trecut, subiectul care ar fi trebuit să plătească aceste certificate este Colterm. Colterm trebuie să o facă în continuare. Pe perioada până la intrarea în insolvență, Colterm a funcționat pe o prevedere generală. Pe perioada după intrarea în insolvență, funcționează pe o lege specială. Noi am achitat aceste certificate de la data intrării în insolvență. Până la această dată, Colterm nu a făcut dovada că a plătit respectivele certificate decât într-un cuantum foarte mic, vreo 20.000 de bucăți. Evident, obligația este a Colterm. Că la nivel de acționar s-au alocat sau nu fondurile necesare pentru ca societatea să poată să plătească aceste certificate sau că au existat anumite disponibilități bănești care puteau fi alocate mai bine sau mai puțin bine, asta e o discuție. Dar subiectul plătitor este Coltermul.”, a explicat Amza.

Întrebat dacă această nouă sancțiune are vreo legătură directă sau indirectă cu un eventual faliment al societății, Amza a răspuns că amenda poate grăbi acest proces.

„Poate să conducă la un eventual faliment al Coltermului sau poate să grăbească un eventual faliment al Coltermului. E evident, este o încărcare a obligațiilor, a sarcinilor fiscale pe care le avem. Avem un anumit cuantum pe obligații, pe masă credală sunt 420 de milioane de lei acceptate pe tabelul preliminar. Această sumă vine să urce respectiva masă credală. Deci da, există o presiune suplimentară. Tot ce pot să vă spun este că având în vedere că aplicarea acestei sancțiuni urmează să fie contestată de noi, pe motivele legale pe care noi le avem în vedere, acest proces probabil va mai dura o perioadă. Nu există riscul ca în perioada imediat următoare, furnizarea apei calde să fie întreruptă. M-aș hazarda să asum că nici iarna care va veni nu e de natură să producă sincope în funcționare.”, a mai spus Cristian Amza.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/