Pandemia încetinește ritmul de înaintare a proiectelor de investiții în județ. Până la finalul lunii septembrie, Consiliul Județean Timiș a cheltuit doar 22% din banii prognozați pentru capitolul Dezvoltare.
Consilierul județean USRPLUS, Raul Olajos, a cerut conducerii administrației județene, în cea mai recentă ședință de plen, explicații cu privire la stadiul proiectelor și motivele care au dus la blocaje.
„Am atras atenția în cadrul comisiilor, în vară, că, în ritmul în care vom susține proiectele de dezvoltare, vom fi mult sub 50% la finalul acestui an. Am primit asigurări vizavi de faptul că vom accelera dezvoltarea pe obiective și capitole, ceea ce pare că la 30 septembrie nu s-a reușit. Sunt zone precum Spitalul Județean unde am prognozat sume de peste 11 milioane și am realizat nicio treime sau zone care țin de asistență socială unde am avut prognoze de peste 26 de milioane și nu am reușit să decontăm nici 6 milioane. Am înțeles că sunt foarte multe departamente implicate într-un proiect de dezvoltare, dar totuși puteam să venim cu diverse abordări proactive pentru a îndeplini aceste obiective. Pot fi cauze legate de avize, insuficiența forței de muncă, calitatea contractelor de execuție. Altfel, ne trezim la finalul anului să nu putem finaliza nici 30% din obiectivele propuse.”, a declarat Raul Olajos.
Pandemia este unul din motivele pentru care lucrările sunt întârziate, a admis administratorul public al județului, Marian Vasile.
„Nu vorbim de realul executat fizic, în teren, ci de plățile efective. Uneori constructorii aduc situații de lucrări care nu corespund cu realitatea, trebuie refăcute ș.a. Lucrăm într-un context pe care nu ni-l dorim. Primim tot felul de notificări din partea constructorilor, cum că trebuie să își încetinească activitatea având în vedere numărul infectaților cu Covid în echipele de lucru. Apoi, avizele de la instituțiile publice se primesc mai greu, chiar și după 30 de zile. Livrările se fac mai târziu. A trebuit să achiziționăm containerele ca să dăm drumul la lucrările de extindere a UPU de la Spitalul Județean și au venit după luni de zile din China, pentru că așa se fac livrările în perioada aceasta. Nu mai vorbim de achiziții. Dacă vrem să achiziționăm computere, 45 de zile a trebuit să punem pentru că așa sunt termenele în perioada aceasta.”, a explicat Marian Vasile.
Mai mult, explică autoritățile județene, în cadrul CJT au fost perioade în care s-a lucrat cu doi achizitori din cei 7, pentru că restul erau acasă sau la spital.
„Dacă luăm pe proiecte, DJ693, drumul care merge dinspre Cărpiniș spre Pecica, avem real executat 60%, suntem peste ce trebuia să se realizeze efectiv, doar că ultimul strat care se așterne e cel mai scump. Chiar dacă suntem în avans cu execuția, nu se vede în execuția bugetară pentru că valoric lucrurile stau cum v-am explicat. Din păcate, am descoperit și diverse probleme la faza de concepție și proiectare în ce privește anumite proiecte. Au trebuit să fie modificate diverse lucruri, inclusiv proiectul tehnic, dat din nou la avizat la ADR Vest, dumneavoastră ați votat, de exemplu, două modificări în plus de devize generale, pentru că altfel lucrările nu puteau să fie îndeplinite la nivelul tehnic necesar. Toate aceste aspecte care se corectează pe parcurs duc la anumite întârzieri.”, a mai spus Marian Vasile.
La rându-i, Alin Nica spune că funcționarii din CJT vor face demersuri să accelereze implementarea proiectelor care sunt în derulare. „Bugetul a fost aprobat în aprilie. S-a pierdut deja un trimestru de execuție, dar acest lucru vizează toate instituțiile din România. (…) Execuția bugetară este cu 25% mai mare decât cea de anul trecut. Nu suntem mulțumiți decât atunci când ajungem la 100%, ca să ne facem toate proiectele propuse la început de an.”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.
Proiectul de hotărâre privind aprobarea execuției bugetelor secțiunii de funcționare și a secțiunii de dezvoltare pentru bugetul local al județului Timiș la 20.09.2021 a fost adoptat de consilierii județeni cu 24 de voturi „pentru” și 9 abțineri.