Ieri a fost acceptată includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a pădurilor virgine de fag de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled-Valea Cernei, din judeţul Caraș-Severin!
La Cracovia a avut loc săptămâna aceasta cea de-a 41-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial. Delegaţia română a fost condusă de senatorul USR Vlad Alexandrescu, ministru al Culturii în Guvernul Cioloş. Acesta a anunţat aseară că România a obţinut „o mare victorie“.
„Am înscris în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO) pădurile virgine de fag de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled-Valea Cernei (Caraș-Severin), Masivul Cozia, Lotrișor (Vâlcea), Codrul secular Șinca (Brașov), Codrul secular Slătioara (Suceava), Groșii Țibleșului, Strâmbu Băiuț (Maramureș).
Deși propunerea Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN) fusese până în ultimul moment de amânare pentru obținerea de noi date («deferral»), am desfășurat pe parcursul celor cinci zile pe care le-am avut la dispoziție, împreună cu șefii de delegații ale țărilor implicate, o intensă activitate de lobby și mobilizare, astfel încât am reușit să-i convingem pe reprezentanții celor 21 de țări din Comitetul Patrimoniului Mondial să accepte înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial.
Este o mare victorie pentru conservarea pădurilor de fag din România, o lovitură hotărâtoare dată tăierilor de păduri ilegale și un mare pas înainte către a obliga autoritățile românești la îmbunătățirea managementului pădurilor, un capitol neglijat sau supus de-a lungul anilor unor nenumărate abuzuri“, a anunţat Vlad Alexandrescu pe contul său de facebook.
Noua înscriere are un caracter în serie, transnațional și cuprinde 63 de componente în 12 țări. „Este vorba de o extindere a poziției «Primeval Beech Forests of the Carpathians and the Ancient Beech Forests of Germany», deținută până în prezent de Germania, Slovacia, Ucraina, sub numele modificat de «Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe»“, a precizat senatorul.
Petiția semnată de European Beech Forest Network Association, pe care mulți români au semnat-o, a constituit un argument important, ca și așteptarea a zeci de mii de cetățeni ai Europei care doresc să ne putem bucura mai departe de resursele naturale moștenite, să le protejăm și să le transmitem cât mai intacte generaţiilor următoare, a mai menţionat Vlad Alexandrescu.
Potrivit senatorului, un rol important în această reuşită românească l-au avut: Cristiana Pașca Palmer, care a inițiat în 2016 măsuri de reformare a sistemului forestier și a contribuit la finalizarea unei legislații ferme pentru inventarierea și punerea sub protecție a tuturor pădurilor virgine din România; profesorul Iovu-Adrian Biriș, care a coordonat dosarul României; Adrian Cioroianu, delegatul permanent al României pe lângă UNESCO; Irina Iamandescu, membră a delegației României la Cracovia.
În 25 august 2016, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor anunţa că 65.000 de hectare de păduri virgine şi seculare de fag din România au fost înscrise, în 2016, ca situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO sub denumirea „Păduri virgine de fag din Carpaţi şi Germania”. 60.000 de hectare de păduri sunt din Caraş-Severin: Domogled – Valea Cernei, 51.463,39 ha; Cheile Nerei-Beuşniţa, 5962,53 ha; Izvoarele Nerei, 2495,51 ha. Ceea ce anunţa atunci ministerul s-a concretizat aşadar, de facto, ieri.
CITEŞTE ŞI: 90% din pădurile virgine de fag introduse de Guvernul Cioloş în Patrimoniul UNESCO sunt din Caraş-Severin!
Pădurile virgine sunt ultimele zone în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără niciun fel de intervenţie umană. Aceste păduri sunt ecosisteme stabile, în care trăiesc până la 13.000 de specii, și ele reprezintă 65% din pădurile virgine rămase pe continent (exceptând Rusia).
Problema viitoarei Puteri în România este pe jumătate rezolvată: Premier, Ilie Bolojan. Și Cholo de la Buzău a fost de acord cu ideea asta, și Nuțica de Muscel, să...
Premii pentru elevii din Timișoara, la concursul de fotografie „Revoluționarul din familia mea”
Primele probleme create de vânt în Timiș! Este cod portocaliu
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281