Soluția provizorie a eternei probleme a locuitorilor din Moldova Nouă, cu efecte și asupra vecinilor sârbi – poluarea cu steril – se apropie de final! Lucrările la instalația de umectare pentru proiectul Boșneag – extindere vor fi gata în proporție de 100% chiar la mijlocul acestei săptămâni, miercuri, 10 aprilie, anunță Cătălin Vrânceanu, reprezentant al firmei care a executat lucrările de ecologizare, Explo Mining Coal.
Ideea propusă României de către Comisia Europeană pentru a ține în frâu poluarea de la Moldova Nouă (umectarea suprafeței iazului Boșneag-extindere, utilizând apă din Dunăre), evitând astfel conflictele dintre țara noastră și Serbia (cea care a reclamat Statul Român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene), e gata să fie pusă în practică! Asta în ciuda faptului că există voci care ar fi optat pentru împânzirea cu vegetație a celor 120 de hectare de teren, în detrimentul umectării.
Mai multe detalii despre punerea în aplicare a variantei umectării pentru stoparea prafului, dar și detalii din culisele întregului proces de execuție a lucrării de ecologizare ne sunt oferite de către Cătălin Vrânceanu, reprezentant Explo Mining Coal, care declară pentru expressdebanat.ro: „Acei oameni care au luat în calcul umectarea nu au făcut-o de capul lor! Sunt oameni cu școală, specialiști pe acest domeniu! Asta în ciuda faptului că fiecare vine și spune că nu ar fi bine așa, fără să-și susțină opinia cu argumente. Instalația de umectare a iazului Boșneag este prevăzută cu 50 de km de conductă, care are o durată medie de viață de 50 de ani. Din cei 6 milioane de lei (cu tot cu TVA), costurile directe pentru materiale sunt în proporție de peste 80%. În condițiile în care materialele folosite la instalația de ecologizare nu ar fi fost produse în țări precum Germania, Turcia, China, ci în România, suma destinată pentru acest proiect ar fi fost de două ori mai mare, adică 12 milioane de lei. Totodată, cu această ocazie, anunț că instalația de umectare va fi gata în proporție de 100%, chiar la mijlocul acestei săptămâni”.
În ciuda faptului că Guvernul României s-a mișcat ceva mai cu talent (sigur, datorită strângerii cu ușa de către europeni) în privința unei soluții provizorii a iazului Boșneag, poluarea cu steril la Moldova Nouă rămâne rezolvată doar pe jumătate! Și asta pentru că, în imediata proximitate iazului Boșneag-extindere, se află iazul Tăușani care, până la materializarea ideii de împădurire, nu se va sinchisi să nu-și împroște praful asupra celor 120 de hectare proaspăt ecologizate.