6 ani și peste 13.000 de intervenții pentru SMURD în Caraș-Severin

promovare online Timisoara Casa Auto

De 6 ani, intervențiile în caz de urgență au ajuns la un alt nivel în Caraș-Severin. Din 2012 încoace, angajații SMURD au acționat în peste 13.000 de cazuri.

În medie, echipajele SMURD din Caraș-Severin au intervenit la 6 cazuri zilnic. Asta rezultă dintr-un calcul simplu referitor la activitatea Serviciului în ultimii 6 ani, de când a fost inaugurat în județ. Prima intervenție SMURD în Caraș-Severin a avut loc în 28 martie 2012, la doar 7 zile după inaugurarea oficială a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) Caraș-Severin, în prezența ministrului Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, secretarului de stat pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului din cadrul MAI, Mihai Capră și a oficialităților județene.

Atunci, SMURD-ul avea în dotare 3 ambulanţe de prim ajutor calificat de tip B repartizate astfel: o ambulanţă la Detaşamentul de Pompieri Caransebeş, o ambulanţă la Secţia de Pompieri Oraviţa și o ambulanţă la Garda de Intervenţie nr. 2 Bozovici.

În dotarea SMURD se mai afla şi o ambulanţă de terapie intensivă mobilă de tip C, care însă nu a putut fi operaţionalizată deoarece nu s-a reușit asigurarea unei linii de gardă permanente, din lipsa personalului de specialitate (medici şi asistenţi medicali cu specialitatea în medicina de urgenţă).

promovare banner maxagro

În anul 2014, în urma demersurilor efectuate, se aprobă reclasificarea ambulanţei de terapie intensivă mobilă de tip C în ambulanţă de prim ajutor calificat de tip B, iar în anul 2015 aceasta se operaţionalizează în cadrul Detaşamentului de Pompieri Reşiţa. În același an intră în dotarea inspectoratului şi o autospecială transport personal şi victime multiple care este operaţionalizată, în acelaşi an, în cadrul Detaşamentului de Pompieri Reşiţa.

În prezent, ambulanţele SMURD şi celelalte autospeciale care au în complet modul de prim ajutor, dar fără posibilitate de transport pacient, din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al Judeţului Caraş-Severin sunt deservite de 255 de paramedici.

Sursă foto: Monitorul de Oltenia

publicitate tmc 640