54 de milioane de lei, ceruți de Prefectura Timiș de la Guvern pentru Colterm. Cum pot fi folosiți banii?

ovidiu draganescu

Prefectura Timiș a transmis către Guvernul României o solicitare de alocare a 54 de milioane de lei pentru finanțarea Colterm. Este doar o parte din suma cerută de autoritățile locale pentru a trece cu bine peste iarnă. Primarul Dominic Fritz estima că Timișoara ar avea nevoie de 350 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor legate de sistemul centralizat de termoficare, în acest sezon.  

Solicitarea transmisă Executivului a fost făcută după ce premierul Florin Cîțu a cerut tuturor prefecturilor din țară să trimită necesarul sumelor pentru plata cheltuielilor curente și de capital la nivelul ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale și în baza notei de fundamentare întocmite de Primăria Timișoara.

„Această sumă va fi transferată Primăriei Timișoara pentru ca aceasta, la rândul ei, să transfere societății Colterm avansul pentru acoperirea subvenției la gigacalorie pentru încălzirea cu agent termic la nivelul municipiului Timișoara.”, a declarat Ovidiu Drăgănescu.

Subprefectul de Timiș spune că această solicitare, la fel ca și altele transmise pentru alte orașe din țară, va fi aprobată în această săptămână în ședință de Guvern.

„Va fi o Hotărâre de Guvern care va aloca sume pentru mai multe primării din țară, astfel încât nicio primărie nu poate să primească exact suma cerută inițial. Probabil că aceasta este o primă sumă pe care Guvernul o va aloca în această iarnă, în funcție și de condițiile de realizare a acoperirii cu agentul termic, la nivelul marilor orașe. Nu știu momentan dacă vor mai veni și alte tranșe de bani. Aceasta este posibilitatea în acest moment, fără o rectificare bugetară care să completeze rezerva aflată la dispoziția Guvernului. Atât se poate acorda acum.”, a declarat Ovidiu Drăgănescu.

La finalul lunii octombrie, primarii din 25 de municipii au transmis o solicitare ministrului Finanțelor în care au cerut ajutor din fondul de rezervă al Guvernului. Timișoara a cerut peste 350 de milioane de lei pentru acoperirea unor cheltuieli legate de sistemul centralizat de termoficare, care să poată compensa creșterea prețurilor cu producerea energiei termice.

UPDATE 1. Guvernul a aprobat alocarea banilor

În ședința de Guvern de joi după-amiază, Guvernul a adoptat o „hotărâre privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației”.

1000x100 casa brutarului
celtic transilvania 1000x100px

Este vorba de aproximativ 310 milioane lei alocați către 31 de unități administrativ-teritoriale. Din această sumă, 53.819.000 lei vor ajunge la Timișoara.

„Asigurăm continuitatea furnizării de energie termică în localităţi. Am asigurat resursele financiare necesare pentru acoperirea facturilor datorate către furnizori de autorităţile locale.”, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, potrivit unui comunicat transmis de minister.

UPDATE 2. Reacțiile liderilor politici locali 

Atât Alin Nica, cât și Cosmin Tabără apreciază că în continuare administrația locală e obligată să găsească soluții pentru funcționarea Colterm.

„(…) Suma alocată nu rezolvă problema Colterm. În continuare, mă aștept ca administrația din Timișoara să vină cu soluții pe termen lung pentru această problemă extrem de gravă. Sumele din fondul de rezervă și ajutoarele de urgență nu pot suplini absența unor măsuri concrete de rezolvare a situației Colterm. Categoric, în acest moment, prioritatea absolută este asigurarea căldurii și a apei calde pentru abonații Colterm, dar mă întreb cât de corecte au fost atacurile, de multe ori suburbane, la adresa premierului Cîțu venite din partea liderilor USR. Premierul care a fost făcut în toate felurile a acordat astăzi Timișoarei cea mai mare sumă din fondul de rezervă dintre cele 31 de orașe din țară care au solicitat acest sprijin.”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Banii primiți de la Guvern vor ajuta Colterm să acopere cheltuielile societății până la finele anului, potrivit viceprimarului Cosmin Tabără.

„E nevoie de o bună gospodărire în lunile care urmează. Ajutorul a venit acum, dar este obligația administrației locale să soluționeze și să garanteze asigurarea căldurii în casele oamenilor, în școli, spitale și instituții publice. Până la urmă, local nu s-a găsit de către Executivul USR al Primăriei o soluție până la finele iernii, rezolvarea venind tot de la hulitul Guvern liberal…”, a scris Cosmin Tabără pe Facebook.

banner maxagro