50.000 de lei pentru Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă: „Încercăm să ne pregătim pentru eventualul moment de criză”

Deși nu s-a luat încă în calcul ca spitalul din Moldova Nouă să se transforme în spital-suport pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus, totuși, edilul de la malul Dunării anunță că au fost lansate comenzi la foarte multe companii pentru achiziționarea materialelor de protecție necesare, asta pentru ca unitatea medicală din urbea pe care o conduce să nu fie luată prin surprindere în eventualitatea momentului de criză.

„Faptul că spitalul din Moldova Nouă va ajunge sau nu spital-suport pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus nu ține neapărat de noi, administrația publică locală, și nici de managerul spitalului. Ține de contextul și de deciziile pe care le va lua Ministerul Sănătății, fie prin ordin al ministrului, fie prin ordonanțele militare. Cu siguranță, noi ne vom supune acestor ordine pentru că este în interesul comunității să putem oferi servicii cetățenilor, dacă vom putea și există resursa necesară, adică resursa financiară, logistică, dar și resursa umană”, a explicat primarul Torma.

Spitalul din Moldova Nouă, la fel ca alte unități spitalicești din țară, este bântuit de teama că nu va dispune de materialele de protecție necesare pentru ca personalul medical să își poată desfășura activitatea în condiții decente: „În principiu, și spitalul din Moldova Nouă este oarecum bântuit de teama de a nu putea oferi materialele necesare. Săptămâna aceasta am avut o întâlnire cu domnul director al spitalului și cu doamna Lucica Stoica, medic pediatru și președinte al «Asociației pentru Spitalul Orășenesc Moldova Nouă». Am alocat 50.000 de lei pentru spital, bani pe care i-am fi cheltuit pentru cultură”, spune Adrian Torma.

Edilul-șef este de părere că Guvernul României ar trebui să intervină în privința identificării furnizorilor pentru achiziționarea materialelor de protecție, produse care să se poată achiziționa la un preț rezonabil și care să ajungă, la fel, într-un termen rezonabil: „Din păcate, prețurile au luat-o razna. Dacă am o formă de dezamăgire vizavi de ordonanțele militare este că nu s-au plafonat prețurile acolo unde trebuia cel mai mult și aici ne referim la: alimente, medicamente și la materialele de protecție necesare. Ajungem să facem achiziții la niște prețuri de necrezut comparativ cu câteva luni în urmă pentru a putea avea cele necesare”, a scos în evidență șeful administrației publice locale de la malul Dunării.

Dacă orașul pe care-l conduce este pregătit pentru o situație delicată, Adrian Torma a subliniat: „Astăzi, Moldova Nouă este pregătită pentru starea de normalitate și acum am lansat comenzi la foarte multe companii pentru a ne pregăti în vederea unui eventual moment de criză dacă el va fi și dacă Spitalul Orășenesc Moldova Nouă va ajunge spital-suport”.