Caransebeșenii se pregătesc de reciclat electrodeşeuri. Ro Rec în parteneriat cu Primăria Municipiului Caransebeș și Transal Urbis organizează sâmbătă, 26 noiembrie, între orele 10 și 16, o campanie de colectare a deșeurilor electronice și electrocasnice.
Deșeurile electrice reprezintă 5-6% din totalul deșeurilor unei comunități. Așa cum gunoiul menajer nu este păstrat în casă, nici echipamentele electrice vechi sau stricate nu trebuie depozitate în gospodărie ori aruncate la întâmplare. Ele trebuie colectate și reciclare corect din rațiuni ce țin de protecția mediului înconjurător, de riscul pe care îl prezintă potențialul lor toxic, precum și de protejarea resurselor naturale ale pământului.
„În primul rând, aceste echipamente pot avea în componența lor elemente nocive pentru mediu și sănătatea populației, metale grele sau gaze periculoase, elemente care, eliberate în aer, apă sau sol au efecte dăunătoare, pe termen lung, asupra hranei noastre, a apei pe care o bem sau a aerului pe care îl respirăm”, precizează reprezentanții Ro Rec.
Vor fi trei locații în care doritorii pot preda aparatele de care nu mai au nevoie: în curtea Școlii Generale nr 8, la Colegiul Național „Traian Doda” și la Liceul Tehnologic „Decebal” din cartierul Pipirig. Pentru fiecare aparat predat, oamenii primesc tichete cadou în valoare de 10 lei. De exemplu, pentru un frigider se primesc 3 tichete, iar pentru o mașină de spălat rufe – 2 tichete, ne-a precizat directorul Transal Urbis, Ovidiu Chimigeriu. Reprezentanții firmei Ro rec, care sunt reciclatori finali, se așteaptă la colectarea unei cantități de 4-5 tone de deșeuri.
„Normele europene de mediu preluate de legislaţia naţională în domeniu ne cer să colectăm mai mult de 40% din echivalentul cantităților de aparate electrice și electronice vândute în anul 2016, respectiv 45% în perioada 2017-2020, pentru ca, începând cu anul 2021, procentajul să crească la 65%. Se aşteaptă ca noi, românii, să demonstrăm că putem colecta mai mult decât 1 kg/locuitor (maximul înregistrat de la demararea aplicării legislaţiei privind gestionarea DEEE în România), cifră oricum departe față de ținta de colectare impusă în trecut, de 4 kg/locuitor. Altfel, România riscă să plătească amenzi ce pot ajunge până la 124.000 de euro pentru fiecare zi de neconformitate (în acord cu procedura de infringement a UE). Cu alte cuvinte, acest decalaj ne va costa pe fiecare dintre noi, deoarece penalitățile sunt plătite de statul român, din bugetul public, adică din buzunarul cetățenilor”, ne-a precizat Ovidiu Chimigeriu.