Experiența de a face voluntariat a fost mult comentată de organizațiile internaționale, de guvernele europene și chiar de companii. O experiență de voluntariat poate dezvolta multe abilități, te poate face să cunoști mulți oameni și culturi noi.
În ultimii ani am avut trei experiențe de voluntariat care au avut un impact mare asupra carierei și dezvoltării mele personale, așa că, pentru a vă fi mai ușor accesul la câteva informații importante, scriu acest articol. Voi explica 5 lucruri pe care trebuie să le știe oricine înainte de a face voluntariat!
1. Ai obiective clare!
Poate sună prostesc, dar nu este! Ai propriile obiective și propriile tale planuri, în special cele care nu au nimic de-a face cu proiectul tău. Este important să stabiliți obiective în cadrul proiectului, dar și în afara acestuia. Intenționezi să vizitezi diverse locuri? Faci ceva pentru prima dată? Mergi la camping? Afli o rețetă nouă din altă țară? Înveți o limbă nouă?
Provoacă-te să faci lucruri noi!
2. Totul este despre cultură!
Trebuie să înțelegem că totul este cultural, nu există valori morale sau etice internaționale, există doar obiceiuri culturale diferite. În unele țări întârzierea activităților este obișnuită și așteptată, dar în altele este o atitudine intolerabilă.
Totul este despre cultură, ce mâncăm și cum mâncăm, ce purtăm, cum vorbim și cum acționăm în fiecare moment al zilei noastre. Înțelegeți diferențele, tolerați-le pe cele cu care nu sunteți de acord și îmbrățișați-le pe cele pe care doriți să le introduceți în viața personală!
3. Așteptările pot fi cel mai rău dușman al tău.
Feriți-vă de idei, stereotipuri și iluzii de lucruri care vă stau doar în cap! Din nou, știu că poate părea o prostie, dar este una dintre cele mai mari dificultăți cu care se confruntă tinerii voluntari. Locul în care vei lucra îți va spune la ce se așteaptă de la tine, iar dacă nu spun, întreabă! Păstrați întotdeauna așteptările pe care dvs. și organizația le puteți îndeplini!
4. Zona de confort
Ieși din zona ta de confort. Poate părea evident, dar tot ce ne place și tot ce suntem se află în zona noastră de confort. Ieșirea din acel spațiu familiar necesită o mare capacitate de rezistență, deoarece transformarea este putere. Nu vă fie teamă, transformarea este inevitabilă, dar poate fi mai ușoară dacă colaborați cu propriile procese interne.
Nu-ți place ceva sau pur și simplu nu l-ai încercat niciodată? Nu vreți sau pur și simplu nu ați avut niciodată ocazia să riscați și să încercați?
Ieși din cutie, ieși din confort, viața se întâmplă afară.
5. Păstrați o minte deschisă
Acesta este probabil cel mai important sfat dintre toate și cel mai dificil de urmat. De obicei, ne place când lucrurile sunt exact așa cum vrem să fie, dar ghici ce, viața nu funcționează așa. Provocările vor veni, va trebui să lucrați cu oameni care nu vă plac, puteți fi dezamăgiți și frustrați. Păstrați o minte deschisă, este o experiență care vă va schimba viața, va adăuga valoare CV-ului dvs. și va avea un impact asupra vieții altora. Păstrați o minte deschisă la adversitățile vieții, dacă apar probleme, respirați-le și rezolvați-le!
Lucruri care ajută mintea să rămână deschisă? Vorbiți! Dialogați cu oamenii și încercați să înțelegeți că va exista întotdeauna un punct comun între mai multe puncte de vedere! Nu lăsați o minte închisă să limiteze această experiență incredibilă!
Autor: Caroline Ramos