5 lei de persoană – prețul gunoiului în comuna Socol. Primărița ne explică de ce!

Întârzierea finalizării lucrărilor deponeului de la Lupac face că activitățile de precolectare, colectare, transport și depozitare a deșeurilor din localitățile județului, inclusiv a deșeurilor toxice periculoase, să devină un fel de măr al discordiei între operatorii de salubritate și autoritățile locale, din cauza costurilor mari pe care ambele tabere ar trebui să le acopere.

Începând cu anul 2019, la Moldova Nouă, operatorul de salubritate SC IONELA SRL a cerut autorităților locale să aprobe, în cadrul ședințelor ordinare de Consiliu Local, o mărire a prețului la gunoi de la 8,27 lei la 11,80 lei, motivul fiind taxa de mediu impusă de Guvern, mărire pe care niciun consilier nu a vrut să și-o asume în fața oamenilor.


Datorită discuțiilor aprinse în orașul de la malul Dunării, am vrut să vedem cum decurg lucrurile și în alte localități. Drept urmare, într-un interviu, acordat pentru expressdebanat.ro, am întrebat-o pe Olghița Ghiță, șeful administrației comunei Socol, care este situația gunoiului în comuna pe care o gospodărește, având în vedere că și aici activează ca operator de salubritate SC IONELA SRL. Iată, astfel, situația expusă de Ghiță: „Ne descurcăm cu greu! Sunt costuri mari, iar datorită acestui fapt, la sfârșit de an, întotdeauna facem o evidență pentru a vedea în ce situație ne aflăm. Dacă intervine ceva în cursul anului și se schimbă prețurile la gunoi, noi venim și subvenționăm din bugetul local, căci nu avem o altă procedură. Nu poți în timpul anului să schimbi regulile jocului, să-i spui omului: Domnule, prețul la gunoi nu mai este atât, ci este mai mult”.

Edilul comunei Socol nu are nimic de replicat la adresa SC IONELA SRL, motivând că aceasta-și face bine treaba, însă din cauza costurilor mari, activitățile practicate de operatorul de salubritate au loc doar din două în două săptămâni, motiv pentru care prețul gunoiului, pentru persoanele fizice, este de 5 lei/lună.

Totodată, Ghiță explică și de ce apar neînțelegerile în momentul în care un operator vine și cere mărirea prețului la salubritate: „Depinde foarte mult de câte ori este colectat gunoiul într-o lună, care este distanța pe care operatorul o parcurge până la tine și, implicit, transportul deșeurilor pe mai departe”.