48 de milioane de euro pentru Semenic – Văliug, cea mai lungă pârtie de schi din România!

nelu popa semenic

Cei 6 kilometri de coborâre prin mijlocul pădurii, într-un decor de poveste, sunt pregătiți și anul acesta pentru schiori mai mult sau mai puțin experimentați. De la anul, urcarea se face cu telegondola!

Doar zăpada mai trebuie să vină pentru redeschiderea unui nou sezon de schi pe „autostrada albă” Semenic – Văliug. Oficialii din Primăria Reșița, Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Văliug privesc însă în egală măsură, poate chiar și mai mult, spre 2023, anul în care ar trebui pusă în funcțiune instalația de transport pe cablu. Telegondola care să-i urce pe iubitorii sporturilor de iarnă și nu numai de la Văliug până pe Semenic în doar câteva minute, scutindu-i de un drum de multe ori dificil. Suntem cu actualizarea SF-ului în mână, documentația este gata. Săptămâna asta am fost la Agenția de Mediu pentru reînnoirea avizului de mediu la stadiul de SF. Am trecut prin toate întrebările care mi-au fost puse acolo și urmează să obțin acest aviz. În următoarele două săptămâni ne va veni o delegație de le Ministerul Turismului. Este necesar să avem și avizul Ministerului Turismului în condițiile în care dânșii ne promit o cofinanțare, pe lângă ADR. Estimarea noastră este că în luna octombrie vom scoate la licitație din nou proiectarea și execuția telegondolei.”, a explicat primarul Reșiței, Nelu Popa, pentru expressdebanat.ro.

Domeniul schiabil Semenic înseamnă mai mult de o pârtie și o telegondolă. În realitate sunt trei variante de coborâre până la Văliug, iar în faza doua a proiectului va mai apărea o coborâre până la Gărâna. O a treia pârtie ar trebui să ajungă până în DN 6, la Teregova! Proiectul cuprinde însă și investiții pentru perioada de primăvară – vară – toamnă, astfel că pe toată perioada anului sunt așteptați mulți turiști în zona Semenic – Gărâna – Văliug – Crivaia, nu numai în sezonul de schi. Am avut discuții și cu Sorin Maxim (n.r. – directorul ADR Vest) pe tema asta și săptămâna viitoare vom avea o întâlnire de lucru pentru a vedea cum împărțim finanțarea. Vorbim de 48 de milioane de euro, din care ADR ne va da 16. Probabil că ADR va finanța unul din obiective, probabil va fi telegondola. Apoi să vedem în ce măsură Ministerul Turismului ne alocă diferența de bani.”, a mai detaliat edilul-șef.

Referitor la sezonul de schi care stă să înceapă, Popa a spus că pârtiile sunt pregătite, că a fost înierbat și ce mai era, iar transportul se va face de la Văliug până sus, pe Semenic, tot cu autobuze societății de transport public a orașului. Și pentru că solicitarea e tot mai mare, în weekend vor urca 3 astfel de autobuze. „Anul trecut a fost o experiență interesantă pentru că oamenii au văzut ce înseamnă să schiezi pe niște pârtii civilizate. Rămâne acest inconvenient, că în loc să urci 11 minute cu telegondola până pe Semenic, faci 35 – 40min  cu autobuzul.”, a explicat primarul Popa.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Și pentru cei care au cazare pe munte Nelu Popa are o veste bună. Prietenul său, Romeo Dunca, s-ar fi ocupat din timp de drumul județean, mai exact de tronsonul Prislop – Semenic. Am avut total sprijin al colegilor de la Consiliul Județean. Drumul Prislop-Semenic a fost cârpit vara asta. E rezonabil și din câte știu eu este pe o listă prioritară de finanțare pentru modernizare completă. După ce gondola va fi funcțională, noi vom interzice circulația cu autovehiculele pe acest drumul, în afară de riverani și de mașinile de aprovizionare, nu mai urmă nimeni., a încheiat primarul Reșiței, lansând totodată invitația la munte imediat ce cade suficientă zăpadă.

 

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/