46 de ani de învăţământ superior la Reşiţa. „Să bată tobele!“

Înfiinţat de Guvernul anului 1971 la data de 29 martie, învăţământul superior la Reşiţa a împlinit azi 46 de ani. Momentul a fost marcat de oficialităţi locale şi judeţene, în cadrul unei dezbateri găzduite de Universitatea Eftimie Murgu.

Cu ocazia aniversării a 46 de ani de învăţământ superior la Reşiţa, Universitatea Eftimie Murgu a organizat azi dezbaterea „Rolul universității în dezvoltarea regională”. Au participat reprezentanţi ai principalelor instituţii publice din judeţ, ai mediului de afaceri, cadre universitare, studenţi. Nu puteau lipsi, şi nu au lipsit, rectorul Andrade Bichescu, preşedintele Senatului UEMR Doina Frunzăverde, fostul rector Ioan Vela, prefectul Florenţa Albu, primarul Reşiţei, Nelu Popa.

„Sperăm ca şi pe viitor, împreună cu instituţiile publice şi cu mediul de afaceri, să reuşim să contribuim la dezvoltarea regională, a judeţului şi a Reşiţei“, a afirmat cu optimism Andrade Bichescu. La rândul său, prorectorul Cristian Chioncel a declarat: „În 1971, la 29 martie, s-a emis Hotărârea de Guvern prin care, din toamna acelui an, la Reşiţa aveau să fie înfiinţate studii universitare, sub cupola Universităţii Politehnica din Timişoara. Vorbim, din acest punct de vedere, despre o tradiţie universitară la Reşiţa de 46 de ani, ceea ce ne oferă încredere în a merge înainte“.

Prefectul Florenţa Albu şi primarul Nelu Popa au fost mult mai… aplicaţi. „Aş dori să subliniez că şcoala, în general, nu numai Universitatea, trebuie să se plieze, până la urmă, pe nevoile pieţei. De aceea, este necesară o regândire a unor domenii. Să sperăm că în viitor ne vom dezvolta şi economic, să fie mai multe ramuri economice productive în Reşiţa şi în judeţ“, a spus Florenţa Albu.

„Cred că Universitatea EfM, având şi o secţie de marketing, trebuie să lucreze în forţă, trebuie să scoată tobele, să scoată trompetele şi să se facă auzită! Îmi iau şi eu un instrument, pe care vreţi dumneavoastră să mi-l daţi. Pot să suflu în instrumente, pot să bat în tobe, pot să fac ce vreţi dumneavoastră! Haideţi să-i aducem pe studenţi aici, să avem iarăşi 5.000 de studenţi la Reşiţa!“, a punctat cel mai optimist dintre cei prezenţi, primarul Nelu Popa.

Învăţământul tehnic superior a apărut la Reşiţa în anul 1971, prin înfiinţarea Institutului de Subingineri, subordonat iniţial Institutului Politehnic Traian Vuia din Timişoara. În anul 1990 s-a înfiinţat Facultatea de Inginerie, aparţinând tot de Institutul Politehnic Traian Vuia, cu secţiile: Tehnologia Construcţiilor de Maşini, Utilajul şi Tehnologia Sudării, Electromecanică, Deformări Plastice şi Tratamente Termice şi Turnarea Metalelor. 1992 este anul ce marchează un moment de excepţie în evoluţia învăţământului superior din Reşiţa, fiind înfiinţată, ca urmare a demersurilor iniţiate de prefectul Liviu Spătaru, Universitatea Eftimie Murgu, autonomă faţă de Politehnica timişoreană. UEMR avea în componență, la acea vreme, două facultăţi: Facultatea de Inginerie şi Facultatea de Drept şi Ştiinţe Economice, care începând cu 1 octombrie 1995 a devenit Facultate de Științe Economice şi Administrative. În prezent, UEMR are trei facultăți: Facultatea de Inginerie și Management, Facultatea de Științe Economice, Facultatea de Științe Sociale.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/