4 milioane de euro în kilometrul 0 din Moldova Nouă

Proiectul de hotărâre privind înființarea unui centru multicultural în orașul de pe Dunăre a obținut maximum de voturi din partea aleșilor în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local.

În valoare de peste 4 milioane de euro, finanțarea modificărilor ce urmează să se desfășoare pe strada Dunării se va face prin Programul Operațional Regional 2014-2020, sub titlul: „Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România”.

Mai multe detalii despre ce anume urmează să se-ntâmple pe faleza Dunării ne sunt oferite chiar de inițiatorul acestui proiect, primarul Adrian Torma: „Un centru multicultural pe faleza Dunării înseamnă refacerea totală a falezei Dunării! În locul teatrului de vară va apărea o clădire pe două etaje, cu demisol, unde vom avea o bibliotecă orășenească, o sală multifuncțională, un muzeu al Clisurii Dunării. Și asta pentru că am zis să nu avem doar muzeul mineritului. Prin înființarea acestui muzeu (cu tradiții atât sârbești, cât și ale cehilor), turiștilor, care vor veni în zonă, le vom putea pune, pe harta noastră de obiective turistice, încă un loc frumos. Tot în cadrul acestui proiect vorbim despre: reamenajarea tuturor parcărilor, a locurilor de joacă lângă Biserica Penticostală, toată faleza reabilitată, mărită zona de promenadă (unde vor apărea niște terase frumoase). În plus, am mai putut include, aici, și reabilitarea unei mari părți din strada Dunării, cea mai importantă stradă – un mic bulevard al nostru”.

Ineditul proiect ce urmează să se materializeze la Moldova Nouă va fi umbrit de o clădire în care-și desfășoară activitatea partidele politice: PNL și PSD. Asta înseamnă, în traducere, că: „afară e leopardul, în timp ce gardul va fi zugrăvit pe dinăuntru”. Cu toate că a venit cu propunerea renunțării la acel spațiu (atât în fața celor de la PNL, cât și în fața pesediștilor), oferindu-le acestora alte spații pentru întâlnirile de partid, Torma se pare că s-a izbit de refuzul partidului opozant (PSD): „Din păcate, din punctul meu de vedere, încă o lipsă de bun simț din partea Partidului Social Democrat de la Moldova Nouă, care oricum a luat acea clădire de la PDL-ul din vremea respectivă, oarecum, imoral și ilegal, dar și-a produs efect documentul pe care l-au semnat cu Primăria până în 2022. Pentru PSD Moldova Nouă, cultura înseamnă doi mici și o găleată în alegeri! Ei nu înțeleg noțiunea de cultură. E rușinos că nu am putut duce la capăt o clădire nouă, frumoasă. Răutatea este la nivel maxim! E tipicul românesc: să moară capra vecinului, nu contează că omul vrea să își facă treaba! Să-l tragem în jos pur și simplu”.