La aproape două săptămâni de la evaluarea națională a clădirilor cu grad ridicat de prăbușire în caz de cutremur, autoritățile au descoperit, la Timișoara, un corp al unui liceu încadrat în clasa întâi de risc seismic. Prefectul de Timiș a decis ca toți copiii să învețe, de marți, în online.
„Avem o problemă în Timișoara, un liceu din cele cotate ca fiind liceele mari din Timișoara a fost găsit în cursul zilei de astăzi ca având o clădire care se încadrează în clasa de risc seismic I. Este vorba despre Liceul Economic din Timișoara F.S Nitti.”, a anunțat, luni, prefectul de Timiș.
Declarațiile lui Mihai Ritivoiu vin după ce zilele trecute autoritățile din Timișoara raportau că în județ nu există școli cu probleme, din acest punct de vedere.
„Ca urmare a cutremurelor din județul Gorj de la începutul acestei luni, Guvernul a solicitat fiecărei unități administrativ-teritoriale să prezinte situația cu clădirile cu risc seismic I. Primăria Timișoara a trimis adresa 4.106 din 15 februarie 2023, o adresă către Instituția Prefectului în care ne comunica faptul că niciuna dintre imobilele expertizate nu au fost expertizate în clasa de risc seismic I. Și ne dă o listă cu clădirile aflate în clasa de risc seismic II și III, cu adresele de rigoare. Am comunicat la București, am comunicat la Ministerul Educației acest lucru, pentru ca în dimineața asta să constatăm cu stupoare că există acest liceu care are o clădire expertizată în clasa I de risc seismic.”, a explicat prefectul.
„Poate mai sunt și alte expertize de care nu știu nici ei”
Măsura prefectului a fost ca toți elevii care studiază în acest corp de clădire, 300 din cei aproximativ 800 ai întregului liceu, să rămână, de marți, în online.
„Am solicitat Inspectoratului Școlar Județean ca împreună cu primăria să găsească soluții prin care activitatea la clasă a acestor copii să fie relocată cât de rapid în alte instituții de învățământ. Speranța noastră e ca de săptămâna viitoare să se întoarcă la școală, chiar dacă de după-amiază. (..) Atrag atenția în modul cel mai serios cu putință Primăriei Timișoara să își conștientizeze prioritățile, să nu se joace cu ce înseamnă viața și siguranța copiilor, să facă de urgență o analiză la nivelul fiecărei instituții școlare pentru a vedea exact în ce stadiu se prezinta. Poate mai sunt și alte expertize de care nu știu nici ei, nici noi și copiii învață poate în acest moment în clădiri cu risc ridicat la seism. Vom avea o discuție cu reprezentanții primăriei, în acest sens. Mi se pare incalificabil acest gest în care, în urmă cu o săptămână să vii cu o adresă în care să spui că nu avem clădiri cu risc seismic I și la o săptămână să îi prindem cu o clădire, un liceu de renume din Timișoara care are acest risc seismic.”, a concluzionat Ritivoiu.
Soluția temporară a IȘJ
Așadar, toate cele 9 clase de elevi care își desfășurau activitatea în corpul A al clădirii vor trece în sistemul on-line de predare, iar conducerea liceului își va reorganiza activitatea, astfel încât să se lucreze în două schimburi. „Dacă, totuși, această soluție se dovedește a fi nefezabilă, clasele respective își vor desfășura activitatea, temporar, la Școala Gimnazială Nr. 12 Timișoara, grație conlucrării conducerii celor două instituții de învățământ.”, a anunțat Aura Danielescu, inspector școlar general de Timiș.