Unul dintre cele mai noi tratamente pentru bolnavii COVID-19 depistați în stadii incipiente va ajunge la spitalele din Reșița și din Caransebeș. În același timp, un alt medicament, destinat pacienților în stare gravă, a ajuns în depozitele Direcției de Sănătate Publică a județului.
Ministerul Sănătății a anunțat, la finalul săptămânii trecute, că 5.206 fiole de anticorpi monoclonali vor ajunge în 134 de spitale din țară, acestea fiind necesare pentru tratarea unui număr de 2.603 pacienți.
„Repartizarea s-a realizat în conformitate cu deciziile comisiei de boli infecțioase și a ținut cont de rata de infectare la mia de locuitori din localitate, numărul de pacienți internați și cel al personalului medical specializat pentru administrare, disponibil în unitățile sanitare. Asemenea altor medicaţii antivirale, eficienţa anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ şi începe producerea de anticorpi specifici de către pacient”, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.
În Caraș-Severin au ajuns 30 de flacoane de anticorpi monoclonali care vor merge către Spitalul Județean de Urgență din Reșița (16 flacoane) și Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș (14 flacoane).
În același timp, Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin a primit medicamentul cunoscut sub numele de Tocilizumab – un medicament antiinflamator care, potrivit studiilor medicale, poate reduce riscul de deces în rândul pacienților cu forme grave de COVID-19 și scurtează perioada de recuperare. Astfel, la DSP există în acest moment șapte flacoane de 400 de miligrame și 20 de flacoane de 80 de miligrame.