30 de case din Valeapai vor prinde viață în această vară

acasa in banat

Peste 400 de voluntari sunt așteptați în acest an la cea de-a V-a ediție a proiectului ce dă viață satului bănățean: Color the Village.

Cea de-a V-a ediție a proiectului derulat începând din 2019 de Asociația „Acasă în Banat” va avea loc în acest an în satul Valeapai, aparținător comunei Ramna. Evenimentul care propune restaurarea a 30 de fațade de casă din localitatea cărășeană va avea loc în perioada 8 – 10 iunie, cu sprijinul exclusiv al voluntarilor și sponsorilor care sprijină inițiativa celor de la „Acasă în Banat”.

Proiectul se află la cea de-a treia ediție în Caraș-Severin și la cea de-a cincea de la demararea sa. Cei de la „Acasă în Banat” și-au propus ca acesta să se deruleze atât în Caraș-Severin, cât și în județul Timiș, până în prezent fiind zugrăvite 120 de case. Prima ediție a avut loc în 2019 la Rudăria, iar cea de-a doua a fost în 2020 în comuna Racovița, din județul Timiș. În 2021, voluntarii s-au aflat la Ilidia, anul trecut în localitatea timișeană Fărășești, iar în 2023 voluntarii se reîntorc în Caraș-Severin, la Valeapai.

Proiectul demarat în urmă cu patru ani de Asociația „Acasă în Banat”, nu este atât de simplu pe cât poate părea la prima vedere, fiecare etapă fiind minuțios pregătită, pentru ca, la final, totul să iasă „ca la carte”. „Acum ne aflăm în etapa de început, cea în care selectăm casele care vor intra în acest proiect. Cum le alegem? Păi, în primul rând, facem un apele către toți locuitorii, apoi mergem să vedem toate casele. Noi deja am fotografiat casele, știm exact care este situația lor, cum se prezintă. Anunțăm apoi proprietarii, după care aceștia își anunță intenția. Unii vor, alții nu. După ce proprietarii caselor își exprimă intenția, îi selectăm în primul rând pe cei care nu-și permit. Sunt oameni care nu au posibilitatea să facă singuri această operațiune, apoi sunt casele care necesită acest lucru, pentru că nu o să mergem să zugrăvim casa viceprimarului, și, nu în ultimul rând, tragem speranța să fie cât mai multe case cu specific. Dar asta nu este o garanție, pentru că sunt multe case cu specific care sunt abandonate și noi nu putem să intervenim fără acordul proprietarului. De fiecare dată am încercat să alegem o casă reprezentativă, o casă care spune o poveste, o casă care este folosită. De exemplu, am zugrăvit și o școală, și o grădiniță, și o parohie, și o biserică anul trecut.”, ne-a declarat Radu Trifan, președintele „Acasă în Banat”.

După selectarea caselor, urmează etape noi de ars, precum întocmirea necesarului pentru fiecare imobil care intră în program, stabilirea măsurilor, transportul materialelor, organizarea șantierului etc.

acasa in banat

De ce „Color  the Village”?

„Noi am dat un nume care să fie atractiv pentru tineri, pentru că trebuie să fim realiști. Dacă noi nu le inspirăm tinerilor toată dragostea pentru patrimoniu, pentru sat, pentru tot ceea ce înseamnă valoare arhitecturală, atunci i-am pierdut. Nu înseamnă neapărat că trebuie să le colorăm, poate vom face unele case albe. Ideea este să le zugrăvim, să le întreținem, cum se făcea pe vremuri, când o casă veche se zugrăvea chiar și de două ori pe an pe exterior. Era o mare rușine dacă nu-ți zugrăveai casa cel puțin o dată pe an. Acum sunt case care stau nezugrăvite chiar și de 20 sau 30 de ani. Pe interior sunt puse la punct, dar pe exterior stau așa nezugrăvite, pur și simplu este o schimbare culturală și de mentalitate.”, a mai spus președintele „Acasă în Banat”.

Finanțarea acestui proiect se face exclusiv din fonduri private, colectate de asociație de la diverse companii. De la demararea „Color the Village”, reprezentanții asociației au avut însă un partener de încredere, un sponsor care le-a înțeles demersul și le-a asigurat în cea mai mare parte necesarul de materiale. La fel de important este și sprijinul oamenilor care își dedică timpul liber acestei inițiative lăudabile și care pentru trei zile uită de programul lor și se dedică sută la sută acestui proiect.

„Anul trecut am avut peste 400 de voluntari unici, dar pe lângă ei au mai fost și mulți localnici, echipe de la primărie, am avut șapte sau opt doamne la bucătărie, care timp de trei zile au gătit pentru toți voluntarii. Este o implicare foarte mare. Nu mai spun de sponsori, fără de care demersul nostru nu ar avea sorți de izbândă. Proiectul este susținut din fonduri private, noi nu cerem fonduri publice, iar de la demararea sa îi avem alături pe cei de la AZUR, și care în fiecare an ne-au sponsorizat cu aproape toată cantitatea de vopsea necesară. Restul necesarului, bani, mâncare sau sucuri, ni-l asigură alte firme care înțeleg demersul nostru. Primăria Ramna ne sprijină și ea. Dar nu cu bani, căci nu solicităm fonduri. Ne vor sprijini cu partea logistică, ne pun la dispoziție căminul cultural, ne ajută cu transportul, cu organizarea șantierelor, pentru că sunt muți pași de natură organizatorică care vor trebui să fie puși la punct până la demararea propriu-zisă a lucrărilor.”, a concluzionat Radu Trifan.

Cei care doresc să sprijine proiectul asociației pot face donații în conturile: RO26BTRLRONCRT0P53069801 (Lei) și RO11BTRLEURCRT0P53069801 (Euro). De menționat și că înscrierea voluntarilor va avea loc începând cu luna aprilie.

 

SURSA FOTO: ACASA ÎN BANAT

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/