30 de ani de administrație județeană în Timiș. Apel la unitate, indiferent de culoare politică

grindeanu

Se împlinesc 30 de ani de la constituirea Consiliului Județean Timiș, iar cu acest prilej, foștii conducători ai instituției din 1992 până acum au fost invitați să participe la o ședință festivă organizată la Palatul Administrativ din Timișoara. 

De la Viorel Coifan, primul președinte ales democratic al Consiliului Județean Timiș, în 1992, până la Constantin Ostaficiuc, Sorin Grindeanu și Călin Dobra – toți au fost prezenți în Sala multifuncțională a Palatului Administrativ și au primit trofee ale recunoștinței din partea președintelui în funcție Alin Nica.

Primul președinte al CJ Timiș după alegerile din 1992 a fost liberalul Viorel Coifan care este și astăzi în Palatul Administrativ, dar în calitate de consilier personal al președintelui CJT Alin Nica.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

„În 1992 era încă un cadru legislativ referitor la administrația publică locală foarte sărac. Nu aveam legea finanțelor publice locale, nu aveam încă legea administrației publice locale în forma pe care o cunoaștem astăzi, deci în general era o atmosferă de început de lume democrată. A existat un plan strategic de evoluție a actului administrativ. Pe noi ne-a interesat în primul rând reducerea decalajului între mediul urban și mediul rural, ceea ce însemna nu neglijarea mediului urban ci din contră, încurajarea mediului rural: drumuri, reabilitare de școli, transport școlar, o serie de lucruri care să ridice standardul comunelor din Timiș și să apropie de mediul de viață urban.”, și-a amintit Viorel Coifan despre momentul la care era ales primul președinte al CJT.

coifan

La 30 de ani de la înființarea Consiliului Județean Timiș, Alin Nica și-a amintit că îi datorează lui Constantin Ostaficiuc prima deplasare în Europa, în Cehia, la o școală de vară a tinerilor din administrație. Nica era la acea vreme, în 2005, primar al comunei Dudeștii Noi.

„Vreau să mă adresez în special foștilor mei colegi din aparatul administrativ: a fost senzațională colaborarea cu voi, nu o să o uit niciodată, este probabil cea mai frumoasă parte din viață pe am trăit-o cu dumneavoastră aici. Duceți mai departe Timișul acolo unde este locul lui și în acest context mă aliez total celor spuse de antevorbitorii mei: avem nevoie de unitate.”, a spus Constantin Ostaficiuc, președinte CJT între 2004 și 2012.

ostaficiuc

Sorin Grindeanu a condus CJT între 2016-2017.

„Funcția de președinte de consiliu județean pentru mine e mult mai importantă decât toate celelalte pe care le-am avut sau o să le mai am, cine știe. (…) Știu cât de repede poți fi schimbat dintr-o anumită funcție. Cred că Timișoara, Timișul are nevoie de o stabilitate indiferent de cine conduce primăria, consiliul județean, pentru că lucrurile acestea se schimbă. Ceea ce trebuie să rămână pentru județul nostru sunt proiectele majore care trebuie să fie duse la bun  sfârșit indiferent de cine conduce o instituție. Poate acest lucru a lipsit în acești ani. (…) Au fost mulți președinți, vor fi mulți și în viitor, trebuie să rămână în schimb proiectele pe care să le ducem la bun sfârșit. În urmă cu 5 ani vorbeam tot de stadion, tot de legătura cu Giarmata, haideți să facem un pact, indiferent de culoarea politică.”, a spus Sorin Grindeanu, în prezent ministru al Transporturilor, în cadrul ședinței festive.

toti

„Este o onoare pentru mine să fac parte din colectivul CJT și să mă enumăr printre puținii pe care timișenii i-au ales să îi reprezinte. Atât din funcția de vicepreședinte, cât și din cea de președinte ori consilier județean, eforturile mele au fost mereu înspre timișeni. Și vor fi în continuare. De asta vă asigur!”, a spus și fostul președinte Călin Dobra, în prezent consilier județean PSD.

Dan Ioan Șipoș, Ilie Sârbu și Titu Bojin, și ei foști președinți de CJ, nu au fost prezenți la ceremonia de la Palatul Administrativ. Dincolo de ședința festivă, cei 30 de ani de la constituirea CJT au fost marcați și prin mai multe expoziții tematice, iar în foaierul CJT a fost montat un puzzle supradimensionat cu Ormós Zsigmond, unul dintre primii prefecți ai comitatului Timiș.

Primele alegeri pentru CJ Timiș au fost organizate în 29 martie 1992, iar primul președinte ales al CJT, constituit la 9 aprilie 1992, a fost Viorel Coifan din partea Partidului Național Liberal – Convenția Democratică.

banner 970 x 250