3 miliarde pentru Casa Domnului! „Morții” să nu-i mai dezgropăm! [VIDEO]

Consiliul Local Oravița a dezbătut joi, în ședință ordinară, posibilitatea continuării lucrărilor la biserica ortodoxă din cartierul Zona Gării, aleșii locali dându-și acordul de principiu pentru alocarea sumei de 300.000 lei de la bugetul local. Aceștia cer însă un raport privind cheltuirea banilor aprobați până acum de Consiliul Local.

Unul dintre punctele sensibile dezbătute ieri în ședința forului deliberativ orăvițean a fost continuarea lucrărilor la biserica ortodoxă din cartierul Zona Gării. Consilierii locali au discutat pe marginea subiectului în prezența unuia dintre preoții care slujesc parohia, iar discuțiile au fost aprinse, în special la capitolul folosirii fondurilor alocate parohiei până în prezent. Unii dintre consilieri au solicitat situația financiară și devize de lucrări, având motive serioase să creadă că fostul preot paroh s-a ocupat de lucruri mai puțin ortodoxe. Și asta pentru că și în anii trecuți de la bugetul public s-ar fi dus sume importante către biserică, fără însă ca în Casa Domnului să apară schimbări semnificative.

Ion Zainea

Tonul a fost dat de consilierul local Ion Zainea, care a cerut un audit cu privire la cheltuirea banului din fondurile bisericii: „Am impresia că s-au mâncat la bani (…) Au băgat banii în buzunar!” La fel de suspicios s-a arătat și consilierul local Valentin Simu, care dorește ca înaintea alocării sumei necesare finalizării lăcașului de cult, reprezentanții parohiei să prezinte o situație financiară a cheltuielilor făcute până în prezent. „Solicităm o situație financiară a cheltuielilor din ultimii ani, pentru a ne face o imagine asupra cheltuirii banilor publici. Să nu ne înțelegeți greșit, noi dorim ca lucrările să continue, dar în același timp trebuie să ne asigurăm că suma pe care o vom aloca să fie cheltuită corect și acest lăcaș de cult să fie finalizat”, și-a susținut opina consilierul local Valentin Simu.

Valentin Simu

1000x100 casa brutarului

De partea cealaltă, reprezentantul bisericii ortodoxe din Zona Gării, preotul Alin Mureșan (foto), a încercat să-i tempereze pe aleșii locali: „Noi ne ocupăm de suflet, dvs. de partea administrativă!” Chiar și așa, preotul nu a dorit să comenteze acuzațiile aleșilor locali, îndemnându-i pe cei din sală la calm și înțelegere. „Haideți să nu mai dezgropăm morții! Eu vă pot asigura că, începând din momentul în care veți aloca sumele necesare finalizării bisericii, vă voi prezenta de câte ori este necesar situații financiare cu modul în care vor fi cheltuiți banii. Din partea mea, ca și reprezentat al bisericii, vă asigur de o transparență totală”, a declarat fața bisericească în plenul lucrărilor ședinței.

YouTube video

Semnele de întrebare ridicate de mai mulți aleși locali îl privesc pe preotul Cornel Hrițcu, cel care a păstorit parohia din cartierul orăvițean până în vara acestui an. Contactat telefonic, preotul Cornel Hrițcu nu a dorit să intre în detaliile acestor acuzații, întrucât domnia sa nu poate face declarații fără acordul forurilor superioare, respectiv Episcopia Caransebeșului. A ținut însă să precizeze faptul că toate documentele privind cheltuielile ce s-au efectuat la biserica ortodoxă din cartierul Zona Gării au fost prezentate în ședințele de consiliu local în perioada 2012-2016.

Lucrările la biserica ortodoxă din cartierul Zona Gării au fost demarate în anul 2011, iar la inițiativa executivului orăvițean se vor aloca sumele necesare pentru finalizarea lăcașului de cult.