3 lucruri pe care toată lumea ar trebui să le știe despre vin

pouring red wine in glasses

De la principalele soiuri de struguri din lume până la depozitarea corectă a vinului, acest ghid acoperă câteva din cunoștințele fundamentale despre vin pe care ar trebui să le aibă toată lumea.

Adevărat, puteți merge de la leagăn la mormânt fără a cunoaște un singur lucru important despre vin. Realitatea nefericită este că lumea vinului are reputația de a fi, ei bine, complicată. Și poate doar puțin inabordabilă. Vom schimba acest lucru astăzi.

Iată 3 lucruri pe care ar trebui să le știe toată lumea despre vin.
1. Cum se gustă și apreciază vinul

Simțurile sunt conductele prin care veți descoperi vinurile dumneavoastră preferate. Ca atare, primul pas în călătoria dvs. în lumea vinului ar trebui să fie să învățați cum să gustați și să evaluați calitatea unu vin:

• Uitați-vă la vin contra unei bucăți albe de hârtie sau a unei cârpe (nu-l țineți la lumină). VEDEȚI culoarea și intensitatea culorii. De exemplu: este un roșu rubiniu strălucitor vizibil? Sau un mov bogat cu un centru opac?
• Agitați vinul în pahar și MIROSIȚI, acordând atenție oricăror note de fructe și apoi de arome florale, de plante și picante.
GUSTAȚI vinul, concentrându-vă pe spectrul său de arome. Încercați să deosebiți acidul (vă va face gura apă), alcoolul (căldura resimțită pe cerul gurii, în sinusuri și piept – ca atunci când luați un shot de tequila), dulceața și taninurile (care vă usucă gura).
SIMȚIȚI vinul în gură. Este ușor sau are greutate? Este neted și catifelat sau ușor și proaspăt?

La început, acest lucru poate părea dificil. A distruge ceea ce în esență „are gust de vin” se poate simți nu numai copleșitor, ci și un pic pretențios. Nu este. În plus, trebuie să începeți de undeva. Și învățarea metodologiei de evaluare a vinurilor vă va eleva și accelera călătoria de învățare!

2. Principalii struguri ai lumii

Următorul dumneavoastră pas este să începeți să aflați despre soiurile principale de struguri din lume și despre caracteristicile de bază ale vinurilor pe care le produc.

Scopul este să aflați că, de exemplu, Cabernet Sauvignon este un vin roșu-rubiniu închis. Pe de altă parte, Sauvignon Blanc este un vin alb cu tărie medie. Acest lucru vă va informa atunci când alegeți un vin pentru a merge cu masa dumneavoastră.

Cu timpul și cu mai multe experiențe de degustare, veți afla, de asemenea, că vinul Cabernet Sauvignon are arome de fructe negre precum prune, cireșe negre, mure și arome de condimente calde, vanilie, piper negru, tutun și piele. Și veți afla că Sauvignon Blanc are, de obicei, arome strălucitoare de fructe, cum ar fi lime, măr verde, fructe de pasiune și piersici albe și arome amețitoare, erbacee și citrice, cum ar fi lime, piper verde și iarbă proaspătă.

3. Cum să vă păstrați vinul în mod corespunzător

Unul dintre cele mai populare și totuși extrem de incorecte locuri în care oamenii își păstrează vinul este în bucătărie.

Regula de aur a depozitării vinului, fie că este vorba de luna viitoare sau de următorul deceniu, este să-l păstrați undeva (1) rece, (2) întunecat, (3) departe de fluctuațiile de temperatură și (4) departe de vibrații.

Majoritatea vinurilor de astăzi sunt făcute pentru consum timpuriu, deci nu e ca și cum o să distrugeți vinul, dacă nu respectați aceste linii directoare de depozitare. Mai ales dacă intenționați să beți vinul în acea seară sau în weekend. Dar, dacă longevitatea vinului dvs. contează pentru dumneavoastră – chiar dacă intenționați să-l păstrați câteva luni – este o idee bună să-l tratați corect și să-l păstrați undeva în mod constant rece, întunecat și liniștit.

Sticlele de vin cu dopuri de plută trebuie păstrate pe o parte, astfel încât pluta să rămână umedă și sigilată. Vinurile cu capace cu șurub pot fi păstrate în poziție verticală.