Adoptat ieri de Camera Deputaţilor, proiectul de lege privind modificarea Codului de procedură penală a fost votat de trei dintre cei cinci deputaţi de Caraş-Severin! Unul singur a votat împotrivă, iar un altul a lipsit de la votare.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 175 de voturi „pentru”, 78 voturi „împotrivă” şi o abţinere.
Din Caraş-Severin, a lipsit de la vot social-democrata Luminiţa Jivan, cea care a fost prezentă însă la mitingul „împotriva abuzurilor“ organizat de PSD-ALDE, în 9 iunie, la Bucureşti. Dintre ceilalţi patru deputaţi de Caraş-Severin, doar Valeria Schelean (PNL) a votat împotriva proiectului de lege. Ion Mocioalcă (PSD), preşedintele social-democraţilor din judeţ, Ion Spânu (PSD) şi Ion Tabugan (grupul ALDE; ales pe listele PMP) au votat „pentru“. Lista integrală a votanţilor o puteţi găsi pe site-ul Camerei Deputaţilor.
Modificările la Codul de procedură penală au fost adoptate în forma dorită de către deputaţii PSD, 135 de voturi „pentru“ din 135 prezenţi, UDMR, 18 din 18, ALDE, 14 din 15 (cu o abţinere), minorităţi, 6 din 10, neafiliaţi, 1 din 3. Au votat „împotrivă“ 43 din 43 de parlamentari PNL prezenţi, 24 din 24 USR şi 8 din 9 PMP.
Dictatura majorităţii
PNL a solicitat retrimiterea la comisie a acestui proiect de lege pentru modificarea Codului de procedură penală, deoarece votul s-a încheiat cu câteva minute înaintea dezbaterilor, raportul nefiind încă tipărit şi distribuit. Cererea de retrimitere la comisie a fost însă repinsă de parlamentarii din plen cu 75 voturi „pentru”, 136 „împotrivă” şi 5 abţineri.
„PNL solicită să retrimiteţi la comisia specială proiectul pentru modificarea codului de procedură penală. În comisia specială votul s-a încheiat acum câteva minute şi dumneavoastră va trebui să pronunţaţi într-o dezbatere pe amendamente şi un vot final astăzi pe această lege. Este nefiresc, justifică doar un comportament disperat şi un comportament care nu are nicio logică cu dezbaterea transparentă şi cu principiile democratice de elaborare a legilor în România”, a susţinut vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan.
Şi USR a protestat privind adoptarea acestei legi, deputaţii USR fiind îmbrăcaţi cu tricouri cu mesajul campaniei pe care o susţin: „Fără penali în funcţii publice”. Deputatul USR Claudiu Năsui a atras atenţia la rândul lui că se încalcă regulamentul.
„Vă reamintesc că, chiar acum în timp ce dezbatem acest Cod de procedură penală, Comisia dezbate şi ea, încă nu avem raportul, dar ne pregătim să dăm vot final pe un lucru care nu s-a dat încă. Puteţi să faceţi ce vreţi dumneavoastră, dar nu încălcaţi regulamentul. Lucrul acesta va avea consecinţe pe termen lung. Dacă încălcăm regulamentul, atunci s-a terminat democraţia în România, atenţie cu ce faceţi!”, a susţinut Năsui în plenul Camerei Deputaţilor. La rândul lui, deputatul USR Stelian Ion a precizat că se încalcă regulamentul, susţinând că raportul trebuia distribuit înainte să fie dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor cu cinci zile.
Şi PMP a cerut amânarea cu două zile a dezbaterilor, până la şedinţa de plen de miercuri, însă nu s-a susţinut vot pentru această solicitare.
PNL şi USR contestă la Curtea Constituţională
De la tribuna plenului Camerei Deputaților, liderul deputaților liberali, Raluca Turcan, a anunţat că liberalii vor ataca la Curtea Constituţională a României această propunere legislativă. „PNL va contesta la CCR acest proiect de lege”, a spus Raluca Turcan.
Şi preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că USR va ataca la CCR proiectul de lege privind modificările aduse Codului de procedură penală, susţinând că România devine de astăzi oficial un stat al infractorilor.
„Am discutat cu colegii de la PNL, USR va ataca la CCR această lege. (…) De astăzi România devine oficial un stat al infractorilor, un stat în care furtul şi evaziunea fiscală sunt încurajate. De asemenea, infractorii, violatori, criminali, hoţi, chiar dacă sunt surprinşi de cetăţeni prin telefoane, pot să scape liniştiţi dacă nu există alte probe. (…) În România de astăzi avem penali în funcţii publice şi având penali în funcţii publice am ajuns în situaţia în care aceşti penali să îşi creeze un cod de procedură penală pentru ei înşişi. Liviu Dragnea tocmai şi-a asigurat premisele pentru a-şi anula primul proces! Tăriceanu tocmai şi-a asigurat premisele pentru a scăpa de orice stres faţă de mărturia mincinoasă care este evidentă pentru toată lumea! Infractorii îşi fac legile pentru ei însuşi! De astăzi procurorii vor avea o viaţă grea pentru a putea să mai aducă în faţa justiţiei infractori”, a declarat liderul USR, Dan Barna, la finalul şedinţei plenului Camerei Deputaților care a adoptat inițiativa legislativă ce aduce modificări Codului de procedură penală.
Foto: arhivă EdB.