Senatorul Chisăliță, revoltat de situația pensionarilor din MAI: „Doamna ministru, îi lăsăm să moară?!”

explo 1000x200

Senatorul Ionuț Chisăliță a decis să o interpeleze pe Carmen Dan cu privire la situația cadrelor pensionare din MAI care au mari probleme cu accesul la asistența medicală.

Ei au casă de asigurări de sănătate proprie, așa că nu pot apela la medicii din serviciul public, ci au propriile cabinete medicale la care să se prezinte. Deși „cabinete” este impropriu spus căci, în realitate, un singur medic se ocupă de toți bolnavii din MAI (pompieri, jandarmi, polițiști, polițiști de frontieră), fie ei activi sau pensionari. Adică aproximativ 1.800 de cadre active și alte aproximativ 1.500 de cadre în retragere, de pe toată raza județului Caraș-Severin.

„La Centrul Medical Județean Caraș-Severin care, după noua organizare, este în subordinea Centrului Medical de Diagnosticare și Tratament Ambulatoriu Oradea (ce anomalie!), există numai un doctor, având un deficit de 4 doctori de circa 3-4 ani”, îi scrie senatorul ministrului Carmen Dan.

Acest unic medic, pe lângă cadrele active și în retragere pe care le are în subordine, se ocupă și de cei din arestul IPJ Caraș-Severin. Problema cea mai mare este la pensionari care, fie vară, fie iarnă, trebuie să vină de la distanțe lungi, chiar de peste 130 de km, din Băile Herculane, Moldova Nouă, Oravița sau Oțelu Roșu.

„La vârstă înaintată, cu bolile profesionale, cadrele MAI sunt sortite a «ieși din sistem pe cale naturală», cum preconiza personalul pe timpul lui Băsescu. Doamna ministru… îi lăsăm să moară?”, este întrebarea adresată de Ionuț Chisăliță lui Carmen Dan.

Senatorul înaintează și patru propuneri pentru rezolvarea situației: să se emită un act legislativ prin care un medic de familie să fie acreditat și pentru cadrele MAI, să se urgenteze concursul pentru angajarea celor 4 medici ce figurează pe organigramă și, evident, sancționarea celor de la nivelul județului care au permis să se ajungă în această situație.

Evident, senatorul așteaptă și astăzi răspunsul ministrului…