27 ianuarie – Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

ziua holocaustului

Odioase crime au fost săvârșite în fabricile morții de la Auschwitz-Birkenau, Chelmno, Belzec, Majdanek, Sobibor și Treblinka unde au fost exterminați peste 6 milioane de femei, bărbați și copii evrei, precum și alte victime, printre care se numără sute de mii de romi. Cel mai mare dintre lagăre, cel de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) avea să fie eliberat la 27 ianuarie 1945. La momentul eliberării, în lagăr au fost găsiți doar 7.000 de supraviețuitori.

„Acest război teribil va trece într-o zi. Va veni vremea când vom fi din nou OAMENI, nu doar evrei.”, scria Anne Frank. Cine nu a auzit despre tânăra evreică semnatara unui jurnal pe care l-a ținut în ascunzătoarea din Amsterdam, înainte de a fi arestată? Jurnalul, publicat după război de către tatăl ei, care supraviețuise, este considerat un document istoric al Holocaustului, autoarea devenind o figură-simbol a victimelor naziștilor.

publicitate online in ziar Express de Banat

În prezent, şapte state comemorează Holocaustul: Austria, Germania, Marea Britanie, Israel, Italia, România şi Statele Unite.

În Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului se aduc omagii, se aprind lumânări şi au loc marşuri ale durerii în memoria victimelor Holocaustului.

Sunt gesturi simbolice, cărora li se adaugă Memorialele Holocaustului „Yad Vashem” din Israel, Memorialul Holocaustului din SUA, Memorialul Holocaustului din Berlin sau alte zeci de astfel de instituţii din marile oraşe ale Europei, Statelor Unite ale Americii, Asiei sau din Israel, care ţin vie amintirea victimelor genocidului.

În anul 2021, România a realizat Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021 – 2023, precum şi Planul de acţiune asociat.

Se intenționează revizuire a programelor de educație pentru tânăra generație privind Holocaustul, precum și actualizarea programelor de pregătire pentru învățătorii, profesorii și instructorii care predau despre acest fenomen. De asemenea, există intenția înființare a Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/