2,5 milioane de euro pentru infrastructura de bază, în comuna Socol!

Politica reprezintă unul din variile domenii în care funcțiile de conducere sunt ocupate cu precădere de bărbați. Însă, odată cu apariția drepturilor egalității dintre femei și bărbați, reprezentantele sexului frumos au demonstrat nu numai faptul că pot învinge stereotipurile, ci au arătat că sunt capabile să conducă, spre prosperitate, o comunitate mult mai înțelept și mult mai tacticos decât ar face-o oricare alt reprezentant al sexului masculin. Iar un exemplu în acest sens ne este dat de comuna cărășană Socol, unde, până acum șapte ani de zile, scaunul de edil-șef nu i-a aparținut vreodată unei femei.

Olghița Ghiță este prima femeie primar pe care a avut-o comuna Socol! Hotărârea de a face marele salt în politică a fost luată în urmă cu șapte ani de zile, când actualul edil se despărțea, cu greu, de unitatea de învățământ în care a activat imediat după ce a ieșit de pe băncile școlii. Însă Ghiță nu a văzut altă posibilitate de a-și ajuta comunitatea decât preluând frâiele administrației publice.

Ajunsă în fruntea Primăriei Socol, aceasta a-nceput să studieze toate lacunele care împiedicau progresul comunei, ajungând, astăzi, să culeagă roadele muncii sale. Cu privire la această reușită, primarul atrage atenția că rezolvarea problemelor unei comunități nu se face peste noapte și subliniază importanța unei echipe performante în aparatul de specialitate al primarului: „Ca să se vadă ceva de pe urma unui primar, în opinia mea, acesta are nevoie de, cel puțin, 3-4 mandate. Altfel, dacă ne tot schimbăm unul după altul, rămânem de unde am început și nu facem nimic, pentru că este foarte greu să fii primar dacă vrei să faci ceva pentru comunitatea ta. În al doilea rând, ca să progresezi, trebuie să ai și o echipă foarte bună. Degeaba ești un primar bun, vrei să faci multe, dar nu ai echipă. Sau invers. Ai o echipă bună la primărie și nu ești tu primar capabil. În cazul acesta, mai bine pleci și lași comunitatea să-și vadă de treabă”.
Întrebat, de redactorul expressdebanat.ro, care este cea mai mare realizare vizibilă în acești aproape doi ani de mandat în comuna pe care o gospodărește, edilul localității bănățene se oprește asupra unui proiect cu cinci componente, care se referă la infrastructura de bază comunei, un proiect în valoare de 2,5 milioane de euro: „În 2010, fosta conducere a demarat niște proiecte pe fonduri europene nerambursabile, în valoare de 2,5 milioane de euro. Ulterior, contractul de finanțare pe aceste proiecte l-am semnat în 2014, iar, în 2017, am finalizat toată această investiție. A fost vorba despre un proiect privind infrastructura de bază în comuna Socol, cu cinci componente, și anume: am avut apă și canalizare, magistrale principale în trei localități, Zlatița, Pârneaura și Câmpia – cu două stații de apă cu foraje noi, după aceea, rețeaua de canalizare, tot în cele trei localități – cu două stații de epurare. A fost reabilitată, în totalitate, clădirea primăriei, deci să nu vă descriu cum a fost, apoi afterschool și locul de joacă, în incinta primăriei. Iar, a cincea componentă, a fost patrimoniul natural Balta Nerei”.

Balta Nerei este singurul punct din cadrul acestui proiect unde Ghiță nu se declară pe deplin mulțumită, și asta din cauză că accesul turiștilor este restricționat de o viză specială din partea Poliției de Frontieră, parcul natural aflându-se la granița dintre România și Serbia: „Aici nu sunt prea mulțumită, pentru că parcul natural se află într-o zonă de frontieră, iar turiștii nu prea au acces! Dar, când s-a depus proiectul, ca să facă punctaj, a fost necesar acest lucru, altfel, dacă nu atingi punctajul pe diverse componente, nu obții punctajul și s-ar putea ca proiectul să fie declarat neeligibil. Aici sunt puțin nemulțumită. Pe de altă parte, în Balta Nerei sunt făcute pontoane, observatoare, cuiburi, e foarte frumos, dar turiștii nu prea au acces decât cu viză specială de la Poliția de Frontieră, de la parcul natural, de la regia Porțile de Fier – Balta Nerei, fiind chiar la granița între Serbia și România, pe Nera”.

Totodată, primarul vede și partea plină a paharului vis-a-vis de toate aceste restricții, mai ales datorită problemelor cu refugiați: „Și noi, ca autoritate publică locală, ca să vizităm acolo trebuie să dăm telefon, să anunțăm ziua, să știe toată lumea. Mi se pare și normal, mai ales acum, când există problema cu refugiații”.

Mai mult decât atât, Olghița Ghiță vorbește despre eforturile financiare care au contribuit la finalitatea acestui proiect și explică, aici, care ar fi următoarele puncte de atac în procesul dezvoltării comunității Socol: „Ca să achităm, a trebuit să facem și un împrumut de la CEC Bank, cu TVA. Am achitat ce a fost de achitat, deci s-a finalizat în totalitate proiectul, s-a făcut recepția totală și ne bucurăm de toate beneficiile aduse de acest proiect mare. Precizez că, la apă și canalizare, s-au făcut doar magistralele principale. Deci, mai trebuie să venim în fața fiecărei gospodării cu cămine de apă pentru canalizare”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/