23 de primari ocupă ilegal funcția în Caraș-Severin. Se mai pregătesc de un mandat!

Peste 100 de aleși locali, dintre care 23 sunt primari ai diverselor localități din Caraș-Severin, sunt încă pe funcție cu acordul Parlamentului României. Deși Curtea Constituțională a decis încă de acum un an că primarii care au schimbat partidul trebuie să își piardă locul, decizia judecătorilor n-a fost supusă dezbaterii în legislativ.

Așa se face că primarii își văd liniștiți de proiectele finanțate de PSD, dacă tot și-au riscat scaunul și au înroșit harta județului! Ba, mai mult decât atât, cei mai mulți dintre ei se pregătesc să ocupe un nou mandat, mulțumiți de realizările pe care le-au avut până acum. Cum alegerile locale din 5 iunie vor avea un singur tur de scrutin, cei 23 de primari au șanse să mai câștige un mandat. Cert este că, la vot, pe oameni prea puțin îi interesează partidul. Mai importante sunt realizările, iar cum social-democrații și-au satisfăcut clientela politică, răsplătind gestul edililor-șefi cu fonduri consistente, lucrurile par normale. Cel puțin la prima vedere! De condamnat însă e faptul că în România actuală încă se mai folosește criteriul culorii politice pentru repartizarea de bani și mai puțin nevoile comunităților locale.

Contactați de reporterii Express de Banat, primarii migratori au admis că mai vor un mandat sub egida celor care i-au „premiat”, deși PSD nu mai este la guvernare.

 „Tot pe lista PSD merg mai departe. Am proiect de apă și canalizare. Pentru apă sunt documentațiile gata pentru licitație. 10,4 milioane am primit de la Guvern la acest capitol. Proiectul este aprobat prin contract și se va scoate la licitație (…) În ceea ce privește canalizarea, se lucrează la studiul de fezabilitate și trebuie să îl reactualizăm, că l-am realizat în 2008”, a declarat Romulus Barbesc, primarul comunei Băuțar, mulțumit de amplul proiect finanțat de Guvernul Ponta. Comuna pe care o conduce are  în jur de 800 de case.

La Bozovici se merge cu UE!

Și la Bozovici lucrurile stau bine, doar că, spre deosebire de edilul-șef de la Băuțar, primarul Adrian Stoicu are și cinci proiecte europene. Este decis să mai candideze la un mandat, tot ca primar PSD, și să realizeze în următorii patru ani nu mai puțin de zece astfel de proiecte. La acest capitol, schimbarea formațiunii politice nu l-a ajutat, dar, după ce a trecut la PSD, Guvernul Ponta a avut grijă de soarta locuitorilor.

„Da, voi candida din nou, pe ce listă nu sunt hotărât încă… Nu m-am gândit la nimic… independent, nu am tras linie să văd… La PSD o să merg, având în vedere că a fost o Guvernare cât de cât bună. Ponta și-a atins multe din obiectivele propuse și eu am dezvoltat multe proiecte pe administrarea lor. Am foarte multe proiecte”, a declarat Stoicu, primarul comunei Bozovici.

Au probleme cu legea penală!

Aceștia însă sunt doar doi dintre primarii migratori. Edilul-șef de la Băile Herculane are probleme cu legea din cauza terenurilor de sub clădiri și este acuzat de procurori de abuz în serviciu. O condamnare l-ar scoate din start de pe listă. În aceeași situație se află și edilul-șef al comunei Domașnea, Petru Lorinț, care a fost agresiv cu un locuitor, pocnindu-l doar pentru că l-a enervat, dar și pentru alte nereguli găsite la instituția pe care o conduce. De abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă gravă, mai este acuzat și edilul-șef al comunei Luncavița, Ion Velescu, dar probleme cu legea penală mai are și Viorel Roșca, primarul comunei Brebu.

Lista completă a primarilor traseiști o puteți viziona mai jos:

Nicușor Vasilescu – Băile Herculane

Romulus Barbesc – Bouțar

Petru Mihăilescu – Bolvașnița

Adrian Stoicu – Bozovici

Iosif Bordea – Brebu Nou

Ion Orbulescu – Ciuchici

Petru Lorinț – Domașnea

Ilie Canea – Lăpușnicel

Nicolae Beg – Marga

Ion Popovici – Păltiniș

Ion Iacob Damian – Vermeș

Vintilă Miclău – viceprimar Prigor

Ion Poplicean – Sasca Montană

Viorel Roșca – Brebu

Sorin Pițu Băcilă – Dalboșeț

Ion Velescu – Luncavița

Lala Ion – Lăpușnicu Mare

Alți 7 primari au devenit independenți:

Petru Hațegan – Iablanița

Gheorghe Roma – Slatina Timiș

Nicolae Daminescu – Sacu

Ion Hârțoacă Ilie – Copăcele

Gheorghe Percea – Ciclova Română

Aurel Jivan – Ticvaniu Mare

Sorin Blaga – Văliug