2024 pentru Moldova Nouă: „Va fi anul anul asfaltului și al proiectelor, anul finalizării infrastructurii școlare și culturale”

chisalita ion

La cumpăna dintre ani, primarul orașului Moldova Nouă, Ion Chisăliță, trage linie și notează atât plusurile, cât și minusurile în rezolvarea problemelor comunității și se arată optimist pentru anul, gata să-nceapă peste câteva ore.

De câteva luni bune, orașul Moldova Nouă este un adevărat șantier, lucrările de modernizare/reabilitare pe partea de infrastructură stradală, culturală, școlară având ca țintă îmbunătățirea calității vieții, dar și un confort social pe măsură. În acest sens, potrivit  edilului-șef, administrația publică locală a făcut plăți cum n-au mai fost efectuate în ultimii zece ani:

Am făcut plăți cât n-am făcut în zece ani. Acest lucru spune tot vizavi de activitatea aparatului de specialitate, în primul rând, a contribuției cetățenilor, a partenerilor noștri, fie că sunt constructori, consultanți, diriginți de șantier și toți cei implicați în acest fenomen. Nu spun cuvinte mari! Bugetul orașului Moldova Nouă, probabil, că se încheie undeva la circa 15 milioane de euro, ceea ce înseamnă de vreo trei ori și jumătate mai mult decât normalul anilor precedenți, sigur, cu ghilimelele de rigoare, întrucât eu cred că normalul este ceea ce se întâmplă astăzi”.

Partea plină a paharului

Fața orașului pe care-l conduce, spune Ion Chisăliță, se va schimba radical în 2024, atunci când comunitatea se va putea bucura de munca tuturor factorilor implicați în tot  ceea ce înseamnă revigorarea și revitalizarea infrastructurii stradale, școlare și culturale:

Infrastructura școlară este aproape gata și se va încheia până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor. Tot ceea ce înseamnă centre culturale se va încheia. Lucrăm la implementare. 2024 va fi anul infrastructurii stradale, va fi anul asfaltului deoarece se vor asfalta, aproape în totalitate, străzile principale din oraș începând cu Moldova Veche (Str. Dunării), Str. Unirii, Iagodăriei, Str. Minerilor (în totalitate). Vor începe lucrările drumului județean (de la Petrom până spre Ciuchici), dar pe noi ne interesează, în primul rând, zona Boșneagului. Cartierul Orașul Nou va avea, în totalitate, tot ceea ce știți că înseamnă alei. În 2024, această infrastructură stradală se completează cu pistele pentru biciclete. Colegii definitivează licitațiile. Deja avem câștigători. Tot începând cu anul viitor vom începe să reabilităm toate parcurile pentru copiii. De asemenea, s-a licitat și avem constructor pentru creșa medie de 70 de locuri care se va construi în zona Gospodăriei Urbane, cum de altfel, avem puse pe agenda priorităților și alte lucruri mărunte, dar care sunt importante pentru orașul nostru”.

Exercițiul financiar european 2021-2027, oportunitate de neratat

Atunci când vine vorba de identificarea surselor de finanțare a proiectelor gândite pentru populație, primarul Chisăliță spune că nu trebuie ratată nicio oportunitate, fie că este vorba despre fonduri proprii, guvernamentale, cu atât mai mult fondurile europene. În acest caz, aparatul de specialitate din Primărie a identificat deja zonele stringente, ca de exemplu: reabilitarea termică a blocurilor de locuințe, partea de mobilitate urbană, precum și zonele de agrement:

În spatele cortinei se pregătesc proiectele pentru exercițiul financiar al Uniunii Europene 2021-2027. Se lucrează deja la proiecte privind eficientizarea blocurilor de locuințe din Moldova Nouă. Vom avea un program de revitalizare și regenerare a orașului, ceea ce înseamnă piețe și piațete. 2024 trebuie să ne găsească cu proiectele făcute în Primărie pe parte de turism și nu în ultimul rând, pe mobilitate urbană, astfel încât să avem transport public local ecologic, din capătul Baronului până la Măcești și din Moldova Veche până-n Valea Mare. Și, sigur, nu am uitat de zona de agrement a orașului Moldova Nouă”.

Conștient de faptul că lucrările începute în 2023 trebuie coroborate cu motive pentru care tinerii merită să revină acasă și să-și construiască un viitor lângă familie și cei dragi, Ion Chisăliță, a mai subliniat: „Începând cu anul 2023, orașul Moldova Nouă va fi în permanentă construcție. Sigur, cu zone finalizate, cu zone care se construiesc, cu zone în care lucrul pe care-l facem să satisfacă populația. Căci, până la urmă, confortul social al orașului Moldova Nouă este foarte important! N-am uitat de locurile de muncă! Suntem pe drumul cel bun. Poate că și Dumnezeu ne va ajuta ca tinerii noștri, cei care au părăsit orașul la un moment dat, să se întoarcă cu încredere în oraș, căci, de altfel, astăzi, cei care investesc în Moldova Nouă duc lipsă de forță de muncă. Aceasta este partea plină a paharului”.

Golurile care trebuie umplute

În ciuda faptului că oamenii pe care-i are în subordine desfășoară o muncă titanică, de multe ori chiar contracronometru, totuși primarul Chisăliță spune că este loc de mai bine și asta pentru că trebuie rezolvate și minusurile care vizează partea de Fond funciar și, bineînțeles, problematica calității vieții pe segmentul de asistență socială:

Să nu credeți că trăim într-o lume în care există numai satisfacții și bucurii. Avem și multe frământări! Avem multe de făcut în ceea ce privește funcționarea Primăriei. Avem multe lucruri pe care trebuie să le rezolvăm în zona Fondului funciar. Totodată, trebuie să rezolvăm, obiectiv, problema pământului pentru cei care l-au avut și trebuie să-l aibă, să terminăm cu acea clasă de privilegiați care s-au înnobilat cu pământ din averea altora! Trebuie să rezolvăm problema asistenței sociale la noi în oraș, să avem grijă de bătrânii noștri, de copiii instituționalizați. Avem nevoie de centre în acest sens, așa cum o delegație a Primăriei, împreună cu mine, a văzut ceea ce se întâmplă într-o țară aproape de România, dar civilizată din acest punct de vedere. La Sušice (oraș din Cehia), prima dată, în Primărie, ne-a fost prezentat tot ceea ce înseamnă asistență socială și am rămas surprins. Nu ne-au arătat nimic legat de Urbanism, nimic legat de investiții. Au discutat despre grija față de cetățean și abia apoi despre celelalte lucruri. De asemenea, la Urbanism avem multe lucruri de făcut. Trebuie să schimbăm mentalitatea în oraș și preocupările noastre conservate de foarte mulți ani. Trebuie să devenim români, în primul rând, și europeni, în al doilea rând. Toate aspectele pe care le-am enumerat privind paharul care trebuie umplut rămân lucruri pentru managementul Primărie și pentru strategia de viitor a Primăriei. În orice caz, toate puse la un loc, aici, sunt lucruri deosebite: și ceea ce am făcut, și ceea ce urmează să facem. Felicit echipa pentru tot ceea ce face și consider că avem un potențial deosebit”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/