2021: Anul Căilor Ferate Europene, eveniment marcat la Casa de Cultură „George Suru”

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

UE a declarat 2021 „Anul european al căilor ferate” pentru a promova utilizarea mai frecventă a trenului, care este un mijloc de transport sigur și ecologic. Mai multe instituții de cultură din județul Caraș-Severin au dorit să marcheze acest eveniment, în preajma Zilei Europei.

Astfel, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin a organizat o acțiune la Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș dedicată căilor ferate din Banatul Montan. La propunerea lui Erwin Josef Țigla, președintele forumului, s-a realizat și o broșură în limbile română, engleză, germană și franceză, împreună cu Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița și Consiliul Județean. În această broșură se oferă informații despre vechile rute de căi ferate printre care Oravița-Baziaș, de 62,5 km, Oravița-Anina, de 33,4 km, dar și rute ca Timișoara-Lugoj-Caransebeș, Voiteni-Bocșa, Bocșa-Reșița, Berzovia-Oravița, Caransebeș-Băuțar-Subcetate, de 76,5 km.

La acțiunea găzduită de Casa de Cultură „George Suru”, au participat mai multe oficialități locale din Reșița și Caransebeș.

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Precizăm că Parlamentul European a aprobat propunerea Comisiei de a declara 2021 „Anul european al căilor ferate”. Decizia, adoptată de Consiliu la 16 decembrie, este legată de eforturile UE de a promova moduri de transport ecologice și de a realiza neutralitatea climatică până în 2050, conform Pactului verde european. Transporturile reprezintă 25 % din emisiile de gaze cu efect de seră din UE. Transportul feroviar însă produce doar 0,4 % din emisiile de gaze cu efect de seră din Uniune. Majoritatea căilor ferate sunt electrificate, iar transportul feroviar este singurul mod de transport care și-a redus considerabil emisiile din 1990 până astăzi. Transportul feroviar poate fi un factor important și pentru turismul sustenabil.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/