UE a declarat 2021 „Anul european al căilor ferate” pentru a promova utilizarea mai frecventă a trenului, care este un mijloc de transport sigur și ecologic. Mai multe instituții de cultură din județul Caraș-Severin au dorit să marcheze acest eveniment, în preajma Zilei Europei.
Astfel, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin a organizat o acțiune la Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș dedicată căilor ferate din Banatul Montan. La propunerea lui Erwin Josef Țigla, președintele forumului, s-a realizat și o broșură în limbile română, engleză, germană și franceză, împreună cu Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița și Consiliul Județean. În această broșură se oferă informații despre vechile rute de căi ferate printre care Oravița-Baziaș, de 62,5 km, Oravița-Anina, de 33,4 km, dar și rute ca Timișoara-Lugoj-Caransebeș, Voiteni-Bocșa, Bocșa-Reșița, Berzovia-Oravița, Caransebeș-Băuțar-Subcetate, de 76,5 km.
La acțiunea găzduită de Casa de Cultură „George Suru”, au participat mai multe oficialități locale din Reșița și Caransebeș.
Precizăm că Parlamentul European a aprobat propunerea Comisiei de a declara 2021 „Anul european al căilor ferate”. Decizia, adoptată de Consiliu la 16 decembrie, este legată de eforturile UE de a promova moduri de transport ecologice și de a realiza neutralitatea climatică până în 2050, conform Pactului verde european. Transporturile reprezintă 25 % din emisiile de gaze cu efect de seră din UE. Transportul feroviar însă produce doar 0,4 % din emisiile de gaze cu efect de seră din Uniune. Majoritatea căilor ferate sunt electrificate, iar transportul feroviar este singurul mod de transport care și-a redus considerabil emisiile din 1990 până astăzi. Transportul feroviar poate fi un factor important și pentru turismul sustenabil.