2018 – an de grație pentru Centrul de Tineret Moniom. 2019 – proiectele oamenilor curajoși

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Ambiție, dăruire și credință în Centrul de Tineret Moniom, locul unde proiectele au prins contur și au întregit o comunitate. 

De mai bine de 6 ani, cartierul reșițean Moniom are un înger păzitor și la propriu, și la figurat: părintele Mihai Ciucur, omul care insuflă speranță, putere de muncă și credință. Înarmat cu pasiune pentru frumos și creativitate, părintele Ciucur a plecat la „război” cu dorința de a schimba fața unei comunități lipsite de speranță și de a convinge tinerii că bucuriile vieții se pot regăsi nu doar în vicii, fapte condamnabile și plăceri ascunse.

Luna martie a anului 2014 a adus cu ea aerul proaspăt al primăverii, al trezirii la viață și al noilor idei prin renovarea școlii din localitate, transformată în ceea ce este astăzi, și anume Centrul de Tineret din Moniom, iar după acest prim pas s-au desprins noi și noi proiecte, atât umanitare, sociale, cât și educative, fapt pentru care anul trecut a culminat cu rezultate de excepție, despre care părintele Ciucur a povestit și pentru expressdebanat.ro:

 „Anul 2018 a fost un an de grație pentru Centrul de Tineret Moniom din mai multe puncte de vedere. În primul rând, centrul a căpătat o față nouă la modul propriu, fiind sfințit în luna mai. Investițiile au fost foarte foarte mari, dar putem să spunem că suntem într-o altă etapă cu acest centru din punct de vedere al infrastructurii, asta pe de o parte. Pe de altă parte a fost un an foarte bogat pentru că Centrul de Tineret Moniom nu înseamnă doar locul, clădirea, Centrul de Tineret Moniom este o echipă, o echipă de oameni, cel puțin aș zice că este o misiune, o lucrare.

Aș fi spus fenomen, dar deja nu aș vrea să mă laud foarte tare, așa că anul 2018 a fost un an de excepție pentru că au fost trei campanii umanitare foarte importante pe care le-am dus la bun sfârșit. Enumăr aici: «Împreună dăruim viață», «Ghiozdanul cu bucurii» și, nu în ultimul rând, «Ghetuțele lui Moș Nicolae», prin care am putut să ajutăm foarte mulți copii din Reșița și din întreg județul Caraș-Severin. Cel puțin 200 pentru ghetuțe și peste 100 au primit ghiozdane. De asemenea, și campania din primăvară pentru donare de sânge a reprezentat o componentă filantropică. Pe bonurile primite în urma donării de sânge am reușit să ajutăm undeva la 40-50 de copii din oraș, implicit și familiile acestora”.

Pornind de la mici activități educativ-culturale, cu 35 de copii, într-un spațiu de 25 de mp, așezați câte doi pe scaun și încălziți în zilele reci doar de o „bobarcă”, Mihai Ciucur scoate în evidență dăruirea semenilor și implicarea acestora fără de care visele nu s-ar fi materializat.

„Proiectul cel mai important, cadrul pe care vom continua și în acest an și sper eu cât mai mult timp de aici încolo se numește «Împreună pentru copii noștri – mai întâi caracterul». A fost un proiect derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului Reșița și cu o mică finanțare pe o linie pe care Consiliul Local a deschis-o. În cadrul acestui amplu proiect am organizat ateliere educative, câteva module, pentru ca mai apoi să inițiem taberele destinate copiilor nevoiași. Vorbim de copiii de la centrele de zi Maria și Abc ale Primăriei Reșița. Adaug de asemenea tabăra «Bucurie și speranță- la Monion» pentru copiii instituționalizați de la Centrul Speranța, o tabără de 5 zile, cu 50 de copii cazați în comunitate și de asemenea «Tabără de grădiniță și artă pentru toți»”.

Încurajat de proiectele de succes ale anului trecut și de forța credinței, în ciuda piedicilor și a greutății cu care se obțin resursele financiare, părintele Mihai Ciucur va continua și acest an tot pe aceeași linie, menținând și ce a fost realizat până acum.

STPT job 1000x200


„Recent am încheiat un contract de colaborare, un parteneriat cu Direcția de Asistență Socială a Primăriei Municipiului Reșița, un proiect cu aceeași denumire «Împreună pentru copii noștri, mai întâi caracterul» în cadrul căruia vom organiza ateliere educative, vom avea vizite periodice la centrele de zi Maria și ABC, dar și la alți copii care nu sunt neapărat în aceste centre, dar care sunt înregistrați în baza de date a celor de la Asistență Socială ca fiind copii cu probleme. Este un proiect educațional care își propune cumva integrarea din punct de vedere social a acestor copii, un proiect complex care are în vedere inclusiv activități de vară, tabere. De asemenea, nu îi vom uita nici pe vârstnicii de la Centrul de Persoane Vârstnice, pentru care am inițiat «Ora pentru suflet» la care vom merge împreună cu voluntarii de două ori pe lună. O parte din activități vor fi la aceste centre, iar altele se vor desfășura la centrul nostru din Moniom”.

 Sunt deschiși oamenii către aceste proiecte?

„Senzația mea e că încă avem probleme la nivel de mentalitate, la câte oportunități oferă Centrul de tineret Moniom. La acest moment parcă interesul la modul general al comunității nu este totuși la nivelul așteptărilor, în sensul că nu știm din ce cauză, poate lipsa timpului, poate că este în afara orașului ceea ce poate să fie un dezavantaj pentru unii, aș zice că Centrul de Tineret Moniom oferă programe educaționale de formare, programe sociale pe care le oferă marile orașe. Vă spun că am fost contactați de orașe mari din țară să fim întrebați de conceptul acesta de centru de tineret. Am fost contactați mai mult de profesori din țară, decât de profesorii noștri din Caraș-Severin și nu aș vrea să aduc o critică nimănui. Invitația e în primul rând pentru cei din Caraș, dar senzația este că pare că încă avem carențe la nivel de mentalitate, pare că încă comunitatea nu realizează importanța acestor oportunități. Lucrul acesta nu ne sperie pentru că noi de fapt asta și vrem să facem, să schimbăm mentalitățile oamenilor pe termen mediu și lung”.

De unde vine ajutorul?

„Zona politică este, și așa și trebuie să rămână, cu o implicare modică în sensul în care nu dorim să avem o asociere cu nicio formațiune politică, cu nicio culoare politică, au venit la noi și vor veni. Sprijin concret în plan politic nu am avut. Din partea administrației locale, sprijin la nivel moral deocamdată și la nivel de încurajări și de aprecieri. La fel, nu a fost un sprijin material până în prezent, mici evenimente și asta am apreciat foarte mult. Eu cred că domnul primar și echipa din primărie au înțeles ce facem și sunt convins că se vor implica pentru că vrem să amenajăm locul de joacă, un alt proiect important pentru acest an: amenajarea locului de joacă în curtea centrului și a unui teren de sport. 

De asemenea, în plan mai este în cadrul parteneriatului cu Clubul Rotary, partenerii noștri tradiționali deja, amenajarea unei săli de sare, o salină artificială într-una din sălile centrului nostru de tineret care sunt convins că va aduce mulți copii mai ales de vârstă mică, un proiect al Clubului Rotary și care sper eu să se concretizeze undeva în luna aprilie, mai. Așadar, sprijin deocamdată la modul concret am avut doar dinspre oameni de bine, dinspre organizații, nici politic, nici autoritățile locale nu s-au implicat la modul material, dar repet suntem bucuroși că înțeleg ce facem și că atunci când s-a putut, au venit alături de noi”, a conchis preotul Mihai Ciucur.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/