Au sunat sirenele la Timișoara, duminică la prânz, ca să marcheze momentul eliberării de regimul comunist, acum 31 de ani. Anii trecuți, 20 decembrie însemna reîntoarcerea revoluționarilor în balconul Operei Române din orașul de pe Bega, acolo unde s-a citit Proclamația de la Timișoara.
La 31 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, balconul Operei Române din Timișoara este acoperit de schelele puse de muncitorii care lucrează la refacerea fațadei clădirii simbol. Un steag al României arborat și un banner pe care stă scris „Eroii nu mor niciodată!” amintesc de evenimentele din iarna în care timișorenii s-au ridicat împotriva regimului comunist.
„Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”, strigau manifestanții în urmă cu 31 de ani. Din balconul Operei, Timișoara se proclama primul oraș din România liber de comunism. Cu o zi înainte, în 19 decembrie, timișorenii se adunau în număr tot mai mare în centrul orașului, iar clădirea Operei devenea punctul central al desfășurării evenimentelor. În foaier s-au pus bazele Frontului Democratic Român, condus de Lorin Fortuna, Ioan Chiș și Claudiu Iordache. S-a trasat un program politic în care se regăseau revendicările celor prezenți în piață: „abdicarea imediată a lui Ceaușescu”, „eliberarea deținuților politici” sau „libertatea presei”. Oamenii scandau în piață „Noi suntem poporul!” și „Nu vă fie frică, Ceaușescu pică!”
Mai mulți revoluționari s-au adunat, duminică, în Piața Victoriei din Timișoara, la ora la care au sunat sirenele în orașul de pe Bega.
„Prima clipă de libertate a acestui oraș prin prima Proclamație de la Timișoara, pentru că în 20 a fost prima Proclamație de la Timișoara. Anul acesta nu am urcat în balcon pentru că sunt reparații. Nu e ciudat, pentru că e șantier. Practic noi am fost în balcon, dar mulțimea, era aici în piață. În jur de 100.000. Erau pe toate străzile, inclusiv Republicii, spre Modex, la catedrală. Erau cei care ieșiseră de la întreprinderile din Timișoara plus localnicii care au venit în piață cu toții.”, și-a amintit Lucian Căldăraru.
Virgil Hosu, președintele ALTAR, a spus că 20 decembrie 1989 este o zi deosebită pentru timișoreni. „După șase zile de luptă cu forțele de represiune, orașul Timișoara a fost în sfârșit liber de comunism. Pe de altă parte, a fost o bucurie pentru mine și colegii pe care îi reprezint pentru că a fost eliberarea din Penitenciarul Popa Șapcă. Am fost arestați în 16 decembrie și eliberați, marea majoritate, în 20 decembrie după-amiaza. Cu toții am venit în Piața Victoriei și ne-am alăturat colegilor care au luptat pentru eliberarea noastră de sub jugul comunist. Nu putem uita acele zile, vor rămâne în memoria noastră. Dar, în același timp, este și un moment de tristețe, deoarece pe străzile Timișoarei au fost împușcate peste 112 persoane, 392 de persoane au fost rănite și 972 de persoane au fost arestate în 16 decembrie. Nu vom putea uita niciodată acele momente deosebite în care noi, timișorenii, am luptat pentru ca Timișoara, această țară, să se bucure de libertatea pe care cu toții ne-am dorit-o.” , a declarat Virgil Hosu.
„Am ieșit pentru libertate și să dăm o dictatură jos. Noi am luptat în decembrie 1989 pentru a doborî un sistem corupt și la ora actuală suntem și mai corupți. Acum 31 de ani am simțit o euforie pentru libertate. Ca să fim liberi, dar nu suntem încă. Avem drepturi. Teoretic suntem în democrație. Spus, nu.”, a spus și Gruia Sasaran.
Duminică a avut loc și deschiderea expoziției „31 de ani de la Revoluția Română” (Bastion Theresia, corp D), iar după-amiază a fost lansat blogul „Revoluția de la Timișoara – după 30 ani”. Au fost, de asemenea, lansate cărțile editate „Timișoara – 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989”, ediția II-a revăzută și adăugită, coordonatori: Marcel Tolcea și Bercia Valer și „Introducerea în manualele de istorie a unui capitol care să trateze Revoluția Română în complexitatea ei”, Societatea Timișoara, coordonator: Bercia Valer și Regea Cătălin (Bastion Theresia, corp D).
Anii trecuți, în seara zilei de 20 decembrie erau organizate în Piața Victoriei mai multe concerte sub deviza „Rock pentru Revoluție”. Pe scenă urcau Cargo, Phoenix sau Pro Musica. Anul acesta, evenimentele dedicate Revoluției din 1989 au fost organizate cu respectarea legislației în vigoare privitoare la criza sanitară.