180 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de apă potabilă și canalizare din Timiș. Ministrul Rovana Plumb, prezentă la semnarea contractului

În patru ani, infrastructura de apă și canalizare din județul Timiș ar trebui să fie una modernizată, astfel încât toate localitățile din județ să fie conectate la rețeaua de apă potabilă și la cea pentru colectarea apei uzate. Totul se va face printr-un proiect de 180 de milioane de euro, semnat la data de 18 martie, de pe urma căruia vor beneficia concret 81 de localități.


La semnarea contractului a participat ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, președintele CJT și al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Apă-Canal Timiș, Călin Dobra și directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu. „Este cel mai mare proiect care se va semna la nivelul județului Timiș din punct de vedere al atragerii de fonduri europene. Este un proiect așteptat de foarte mult timp, pentru că discutăm de sistemul de alimentare cu apă și apa uzată. Discutăm de un proiect ce presupune extinderea rețelelor existente, ce presupune modernizarea rețelelor existente, dar și înființarea de noi rețele în cele 81 de localități beneficiare”, a declarat Călin Dobra. Din cele 180 de milioane de euro, 135 provin din fonduri nerambursabile.

Actualmente, conform datelor Aquatim, 95% dintre localități sunt racordate la rețeaua de apă potabilă, dar doar 76% la canalizare. După acest proiect, obiectivul este ca aproape toți cetățenii să beneficieze de condiții de secolul XIX. În total, beneficiarii ar fi 380.000 de timișeni pentru rețeaua de apă potabilă și 53.000 pentru cea de canalizare. „Nu facem altceva decât să îmbunătățim viața cetățenilor. Este firesc și normal să aibă acces la aceste servicii de utilitate publică. În special la apa potabilă. Va trebui, până la finalul perioadei de programare, până în 2023, cel puțin 80% din populația României să aibă acces la apă potabilă”, a preciza ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Proiectul ar trebui să fie gata în 2023

Prin proiect se vor realiza 22 de stații de tratare a apei, 483 de km de conducte de alimentare cu apă, șase stații de epurare, 412 km de rețele de canalizare, o linie de valorificare energetică a nămolului și un sistem SCADA Regional. Lucrările vor dura până în 2023 inclusiv. „Probabil că în acea perioadă va fi deranj în localități, dar dacă toată lumea își dorește confort, acest lucru se face și cu un pic de disconfort. Noi sperăm ca în acest an să aibă loc licitațiile. Dacă suntem norocoși, în toamnă să fie primele exacavatoare la lucru. Sau dacă iarna nu este foarte grea, ca să fiu sincer și practic, cu siguranță vor fi exacavatoarele în teren”, a precizat directorul Aquatim, Ilie Vlaicu.

Iată lista localităților care vor beneficia de investiții: Banloc, Belinț, Bucovăț, Buziaș, Cenad, Cenei, Checea, Ciacova, Deta, Făget, Fibiș, Gătaia, Găvojdia, Ghiroda, Giarmata, Giulvăz, Gottlob, Jebel, Jimbolia, Liebling, Livezile, Lovrin, Mașloc, Moșnița Nouă, Otelec, Recaș, Remetea Mare, Sacoșu Turcesc, Șag, Saravale, Sânmihaiu Român, Sânnicolau Mare, Sânpetru Mare, Satchinez, Săcălaz, Secaș, Sînandrei, Știuca, Timișoara, Tomești, Tormac, Traian Vuia, Uivar, Voiteg, Victor Vlad Delamarina.

În total, pe lângă cele 135 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, de la Uniunea Europeană, 207 milioane de euro vin de la bugetul de stat, 3,2 de la bugetul local și 2o,5 milioane de euro fonduri proprii ale Aquatim.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/