1,8 milioane de lei pentru bijuteria de patrimoniu a Caransebeșului. Episcopia intră în reabilitare generală!

Episcopia Caransebeşului, cea mai veche şi prestigioasă instituţie din municipiul Caransebeş şi una dintre cele mai vechi clădiri din Banatul Montan, a intrat într-un proces de reabilitare și modernizare.

Era necesară această intervenție întrucât clădirea este într-o stare avansată de degradare, mai ales la nivelul infrastructurii. Plafonul dintre etaje este susţinut prin stâlpi şi grinzi de fier, montate în jurul anului 1975, pentru a se evita prăbuşirea. Pereţii sunt crăpaţi, la fel şi plafonul dintre etajul I şi podul clădirii. În unele părţi, s-a infiltrat apa, tencuiala a fost desprinsă, iar suportul tencuielii s-a deteriorat.

Potrivit secretarului eparhial Casian Rușeți, exteriorul clădirii este, de asemenea, foarte distrus. Ornamentele baroce ce încadrează golurile ferestrelor sunt picate, iar tencuielile sunt desprinse de pereţi. Şi celelalte ornamente ale clădirii sunt într-o avansată stare de degradare. La nivelul fundaţiei, se constată prezenţa umezelii. În anul 1994 s-a încercat drenarea umezelii din pereţi prin găuri realizate în fundaţie şi în zidurile de deasupra acesteia, dar fără rezultat.

„Refacerea clădirii este stringentă şi datorită faptului că sediul Episcopiei adăposteşte Arhiva şi Biblioteca Episcopiei Caransebeşului, două compartimente de mare importanţă şi relevanţă istorică pentru cea mai veche instituţie bisericească  a Banatului. Prin urmare, cele două sectoare ale Eparhiei noastre reprezintă izvoare istorice importante şi sunt cele mai valoroase surse de documentare istorică pentru trecutul Banatului întreg. La acestea,se adaugă şi faptul că, pentru studenţii teologi, pe lângă biserică, volumele de carte reprezintă principalele surse de formare intelectuală”, ne-a specificat Casian Rușeți, purtătorul de cuvânt al Episcopiei.

Valoarea lucrărilor se ridică la 1.844.490 de lei și este suportată din fonduri guvernamentale prin Compania Națională de Investiții (CNI). Proiectul prevede lucrări de refacere a ventilației naturale a subsolului, măsuri de eliminare a condensului și infiltrațiilor, consolidarea sau înlocuirea unei cote de planșee peste parter, lucrări de consolidare a zonelor degradate structural, ignifugarea elementelor din lemn, schimbarea sau înlocuirea lemnăriei acoperișului, precum și a învelitoarei, schimbarea tâmplăriei ferestrelor clădirii, reabilitarea tencuielilor exterioare și iluminarea arhitecturală a obiectivului.

„Prin această investiție, la peste 150 de ani de la înființarea episcopiei ortodoxe, clădirea își va redobândi demnitatea arhitecturală, administrativă, dar și istorică. Clădirea reşedinţă a Episcopiei prezintă o importanţă istorică deosebită, pentru că a însemnat de-a lungul timpului sediul de unde s-au luat importante hotărâri cu privire la soarta spirituală, politică şi culturală a Banatului şi chiar a României. Aici s-au hotărât şi organizat primele şcoli moderne din Banatul Montan, s-au luat hotărâri privind emanciparea naţională a românilor şi s-au luat cele mai importante decizii privind participarea Banatului la Marea Unire din 1918”, a mai precizat secretarul eparhial, Casian Rușeți.

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/