17 elevi din Caraş-Severin, prezenţi la cea de-a doua probă scrisă din cadrul examenului maturităţii: Limba și literatura maternă

La nivelul județului Caraș-Severin, un număr de 17 elevi ai clasei a XII-a, care au studiat într-o limbă a minorităților naționale (croată sau germană), au susținut proba scrisă la disciplina Limba și literatura maternă. Testarea cunoștințelor a avut loc în cadrul a două centre de examen, respectiv: Colegiul Național „Diaconovici Tietz” Reșița şi Colegiul Național „C.D. Loga” Caransebeș.

Cea de-a doua probă scrisă a examenului de Bacalaureat care i-a avut în prim-plan pe elevii ciclului liceal s-a bucurat de o prezenţă de 100%, 12 candidaţi testându-şi cunoştinţele la Limba germană maternă (zece elevi în cadrul centrului de examen Colegiul Național „Diaconovici Tietz” Reșița şi doi în cadrul Colegiul Național „C.D. Loga” Caransebeș), instituţia de învăţâmânt reşiţeană găzduindu-i şi pe cei care au optat să fie examinaţi la Limba croată maternă (cinci elevi).

Lucrurile au decurs la superlativ nu doar din punct de vedere al prezenţei, ci inclusiv la capitolul controlului epidemiologic, niciun elev nefiind respins, cum de altfel nu s-au înregistrat cazuri pentru tentativă de fraudă.

Subiectul și baremul de corectare pentru proba de Limba și literatura maternă vor fi publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro.

Următoarele probe sunt programate să aibă loc după cum urmează:

– 24 iunie: proba obligatorie a profilului (scrisă);

– 25 iunie: proba la alegere a profilului și a specializării (proba scrisă).

Primele rezultate vor fi afișate marți, 30 iunie, până în ora 12.00.

În conformitate cu prevederile art.5 și ale art.6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui.

Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în zilele de 30 iunie, în intervalul orar 16.00 – 19.00 și pe data de 1 iulie, în intervalul orar 8.00 – 12.00. În acest caz, al depunerii contestațiilor, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi anunțate duminică, 5 iulie.

Sursa foto principal: gandul.ro.