17 decembrie 1989, ziua în care s-a tras în manifestanții din orașul de pe Bega. E zi de doliu la Timișoara

Este zi de doliu în Timișoara. 66 de persoane au murit, iar alte 188 au fost rănite, în orașul de pe Bega, în 17 decembrie 1989. A fost ziua în care Nicolae Ceaușescu convocase Comitetul Politic Executiv și s-a luat decizia să se tragă în manifestanții de la Timișoara. 

Prima victimă a căzut în Piața Libertății, în preajma orei 16. La ordinul lui Ceaușescu, efective ale Armatei și ale Ministerului de Interne au deschis focul în mai multe zone din Timișoara. La Spitalul Județean au ajuns sute de răniți și zeci de morți. 40 de trupuri neînsuflețite au fost urcate într-o mașină frigorifică și au fost duse la crematoriu, în Capitală. Cenușa a fost aruncată în canal.

La Timișoara, în fiecare 17 decembrie are loc, de la ora 10, o slujbă de pomenire a eroilor martiri la Catedrala Mitropolitană.

Apoi se depun coroane la Monumentul Crucificării din Piața Victoriei.

La ora 14 are loc un parastas la Cimitirul Eroilor.

UPDATE. Slujbă de pomenire și parastas pentru eroii Revoluției

La Cimitirul Eroilor din Timișoara s-au strâns, joi, revoluționari, rudele și prietenii celor care au murit în Revoluția din 1989. Preoții au oficiat o slujbă de pomenire și s-a ținut un parastas. Zeci de candele cu pozele celor ucişi la Timișoara au fost aprinse şi aşezate lângă Flacăra Eternă din Cimitirul Eroilor.