Elevii care învață în 14 unități de învățământ din județul Timiș vor începe noul an școlar în clădiri care nu au autorizație sanitară. Direcția de Sănătate Publică Timiș susține că sunt șanse ca acestea să primească un aviz pozitiv, dacă depun documentația necesară, în cazul în care se angajează că vor lua mai multe măsuri.
În județul Timiș, pregătirile pentru începerea noului an școlar în data de 13 septembrie sunt în toi. Totuși, la fel ca în anii precedenți, nu toate școlile au reușit să obțină autorizația sanitară de funcționare.
Corneluța Fira-Mlădinescu, directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Timiș, a declarat că se află în această situație un număr de 14 unități de învățământ. De asemenea, alte 13 au depus documentația necesară, astfel că sunt în curs de autorizare.
„Actualmente avem 14 unități de învățământ care nu au autorizație sanitară de funcționare, iar 13 unități de învățământ sunt în curs de autorizare, cu documentația depusă. Împreună cu Inspectoratul Școlar Timiș facem demersuri pentru a identifica ce probleme au școlile în a pregăti această documentație și încurajăm depunerea lor. Avem o schimbare de legislație și, de fapt, problemele de aici derivă, o legislație care are cerințe mult mai complexe față de legislația anterioară. Este important să aducem în atenția unităților de învățământ aceste aspecte”, a afirmat directorul adjunct al DSP Timiș.
Dintre cele 14 unități de învățământ fără autorizație sanitară, șapte sunt grădinițe, patru școli gimnaziale și trei licee. DSP Timiș susține că a luat legătura cu aceste școli, existând șanse să primească autorizația, dacă depun documentele necesare, dar cu asumarea unui plan de măsuri în vederea remedierii problemelor.
„Unele școli nu au autorizație pentru că s-au făcut modificări de structură. De exemplu, s-au mutat în altă clădire, clădirea nu este intabulată și atunci este un proces mai îndelung. Am luat legătura cu ele, să depună documentația, se poate da autorizația cu plan de măsuri, ceea ce este mai bine decât să nu dai autorizație. Cel puțin prin luarea de măsuri își asumă că unitatea administrativ-teritorială, școala are niște priorități”, a explicat Corneluța Fira-Mlădinescu.
Noul an școlar începe la data de 13 septembrie pentru aproximativ 95.000 de elevi din județul Timiș, cărora le vor preda peste 6.600 de cadre didactice. Aceștia vor învăța în 591 de școli și grădinițe.