Partenerii proiectului nemţesc KorrAll privind perfecţionarea în domeniul protecţiei anticorozive s-au reunit astăzi pentru a doua oară la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa. Conducerea UEM a subliniat, în cadrul unei conferinţe de presă, importanţa acestui program.
Întrucât pierderile în coroziune ajung până la 4% din PIB-ul ţărilor importante din cadrul Uniunii Europene, universitatea reşiţeană îşi doreşte să fie printre primele instituţii de învăţământ care oferă cursuri de specializare în acest domeniu. De altfel, reşiţenii au posibilitatea să se perfecţioneze în domeniul protecţiei anticorozive, prin intermediul proiectului „Parteneriat pentru perfecţionarea profesională şi transferul de cunoştinţe în domeniul protecţiei anticorozive”.
„Proiectul este foarte important pentru universitatea din Reşiţa pentru că, alături de formarea la nivel de licenţă, master şi doctorat, UEM realizează de mai mulţi ani şi formare continuă, cursuri de perfecţionare, cursuri în domeniul electric sau al sudării. De aceea, ne dorim să organizăm cursuri de perfecţionare şi în domeniul protecţiei anticorozive, nu numai formare. Încercăm să mergem mai departe şi să asigurăm formare în vederea certificării, pentru că asemenea lucrători şi inspectori în acest domeniu nu prea există în România la ora actuală”, a precizat Doina Frunzăverde, rectorul Universităţii „Eftimie Murgu”.
Potrivit acesteia, legislaţia românească impune ca lucrările de profil să fie realizate de personal specializat, fără însă a specifica faptul că această specializare trebuie dovedită şi printr-o certificare. „Avem convingerea că în curând vor veni şi aceste momente, pentru că aspectele legate de protecţia anticorozivă sunt foarte importante. Bugetul universităţii în acest proiect este de 14.000 de euro, bani care sunt folosiţi pentru mobilităţi. Restul cheltuielilor sunt cheltuieli proprii”, a adăugat Doina Frunzăverde.
Printre obiectivele programului se numără şi stabilirea de parteneriate transnaţionale în domeniul formării şi perfecţionării profesionale sau elaborarea unui CV pentru formarea şi calificarea personalului tehnic din domeniul protecţiei anticorozive din ţările partenere România şi Polonia, pe baza standardelor internaţionale şi a programelor de dezvoltare profesională din Germania.
Proiectul nemţesc este finanţat în cadrul Programului „Învăţare pe tot parcursul vieţii”, pe o perioadă de doi ani. Partenerii proiectului vin din trei ţări europene: Germania, Polonia şi România. Coordonatorul acestuia este o firmă din Duisburg, Germania, reprezentatată dr. Ing. Teodora Magheţ, absolventă a universităţii de pe malul Bârzavei.