Atât inspectorii școlari, cât și Direcția de Sănătate Publică și administrația locală sunt în alertă de câteva zile. Cum noul an școlar bate la ușă, se iau ultimele măsuri pentru ca elevii să se întoarcă la condiții umane.
Cu toate acestea, o mare pare din unitățile școlare din județ nu au beneficiat de foarte multă atenție în această vară și vor intra în noul an școlar cu stângul, fără autorizație de funcționare și fără să îndeplinească cerințele necesare.
Din totalul de 451 de corpuri de clădire folosite ca unități școlare în județ, un număr de 120 nu au îndeplinit condițiile cerute pentru a se bucura de autorizație. Cauzele sunt multe, dar cele mai întâlnite neregului sunt legate de lipsa apei curente, condițiile igienico-sanitare necorespunzătoare, sau grupuri sanitare fără sursă de apă curentă și neigienizate.
„Problemele sunt multe. Condițiile pentru a primi autorizație sunt și ele numeroase. Dacă nu sunt îndeplinite condițiile și utilitățile minime și absolut necesare, nu se obține autorizație. Asta nu înseamnă că activitatea școlară este blocată, doar că nu îndeplinesc condițiile și rămân în atenția noastră”, a menționat Nicolae Grindeanu, inspector-școlar general.
Situația este puțin mai roz în ceea ce privește personalul didactic, și asta pentru că noul an școlar începe cu dascăli mult mai pregătiți.
„Din punctul de vedere al personalului didactic stăm mult mai bine decât în anii precedenți. Începând de la titularizare rezultatele au fost îmbucurătoare. Aproape 80 la sută din candidați au obținut note peste cinci și 45 la sută au obținut note peste șapte”, a mai menționat Nicolae Grindeanu.
Foto: arhivă