Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se declară convins că se vor găsi rapid soluții pentru creșterea normei de hrană pentru pacienții din spitale, dar atrage atenția că situația economică este „foarte dificilă”.
Rafila a precizat că a vorbit despre acest subiect cu Casa de Asigurări, în urmă cu o lună. „Sunt convins că vom găsi rapid o soluție pentru pacienții obișnuiți. Suma de 20 de lei reprezintă o creștere semnificativă față de suma de 11 lei care există în momentul de față”, a afirmat ministrul.
Potrivit acestuia, managerii spitalelor pot suplimenta această sumă în funcție de fondurile disponibile.
„Totuși, trebuie să ne gândim că ne aflăm într-o situație foarte dificilă din punct de vedere economic. Cresc foarte mult cheltuielile cu utilitățile și atunci probabil că spațiul pe care îl au managerii ca să suplimenteze hrana pacienților este foarte mic sau nu există și atunci trebuie să găsim o soluție. Am făcut deja o simulare să vedem care sunt cifrele, câte internări sunt, cât durează, care ar putea fi costurile, astfel încât să putem să ajungem la 20 de lei pentru pacienții standard”, a spus Rafila.
În 2021 suma alocată pentru un bolnav a crescut cu un leu, de la 10 la 11 lei.