Președintele Societății Timiș de Medicina Familiei, despre distribuirea iodurii de potasiu: „Nu medicul de familie împarte tablete”

iodura potasiu 2

Medicii de familie sunt nemulțumiți de declarația ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, cu privire la distribuirea medicamentelor cu iod populației. Este o sarcină în plus, spun doctorii.

Potrivit unui calcul, realizat de un medic de familie, la 2.700 de pacienți înscriși, tabletele ar trebui împărțite la peste 170 de persoane zilnic, timp de trei săptămâni. „Ceea de înseamnă circa 15 ore pe zi pentru că administrarea va dura cinci minute pentru fiecare persoană”, a explicat Dr. Soós Szabó Klára, medic de familie în Miercurea Ciuc, jud. Harghita.

Patronatele medicilor de familie din mai multe județe, precum Timiș, Bistrița-Năsăud, Iași, Galați, Vrancea, Teleorman, Vâlcea, Bihor și Sibiu au făcut un apel către Ministerului Sănătății cu privire la această situație.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Nu are ce căuta distribuția de medicamente prin cabinetul medicului de familie. Distribuția de medicamente se face prin farmacii. Nu medicul de familie împarte tablete la 2.500, 3.000 de pacienți. Ori facem meserie, ori distribuim tablete, ori facem teste antigen, ori facem vaccinări. Nu merge așa. Nu am fost anunțați, știm doar că a anunțat ministrul la televizor. Eu cred că farmaciile ar trebui să se ocupe, pacientul să meargă la farmacie, nu să ne dea încă o sarcină în plus”, a spus Mihai Iacob, președintele Societății Timiș de Medicina Familiei.

banner 970 x 250