108 milioane de euro în apă şi canalizare

După o scurtă vizită în Clisura Dunării, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, s-a întâlnit la Reşiţa cu directorul operatorului regional de apă din judeţ, Anatoli Liber, reprezentanţii Consiliului Judeţean şi primarii celor opt oraşe cărăşene.

Rovana Plumb a venit la Reşiţa pentru a semna proiectul ce vizează modernizarea infrastructurii de alimentare cu apă şi apă uzată în Caraş-Severin. Dacă municipiul reşedinţă de judeţ se poate lăuda deja cu staţii moderne de epurare şi tratare a apelor uzate, precum şi cu o reţea nouă de conducte şi canalizare, Caransebeşul, Anina, Băile Herculane, Bocşa, Moldova Nouă, Oraviţa şi Oţelu Roşu vor beneficia de servicii similare până în 2015, termen de finalizare al proiectului finanţat din bani europeni.
“La Reşiţa, staţia de epurare şi uzina de apă au fost construite dintr-o finanţare anterioară, o finanţare ISPA. Reşiţa are în acest moment aceste facilităţi modernizate după ultimele tehnologii, iar acest lucru se va întâmpla şi în cazul celorlalte şase oraşe şi a municipiului Caransebeş. Este un proiect finanţat din fondurile de coeziune, în valoare de aproape 108 milioane de euro, cel mai mare proiect finanţat din fonduri europene în Caraş-Severin”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde.

Licitaţii în mai puţin de două luni
În aproximativ o lună vor fi scoase la licitaţie execuţia pentru partea de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare şi în circa două luni vor fi licitate lucrările pentru staţiile de epurare, respectiv, uzinele de apă din municipiul Caransebeş şi cele şase oraşe. “Participarea oraşelor la finanţarea acestor lucrări este de sub 1 la sută”, a mai adăugat Frunzăverde.
Ministrul Mediului a ţinut să precizeze că toţi cetăţenii judeţului care locuiesc la oraş vor beneficia de apă şi canalizare la standarde europene. “Sursele de finanţare pentru apă şi canal sunt multiple, dar principala susţinere financiară o avem din fonduri europene. Vor beneficia 138.000 de cetăţeni de rezultatele obţinute prin implementarea acestui proiect până în 31 decembrie 2015. În momentul de faţă rata de conectare la reţeaua de apă este în Caraş-Severin de 86,6 la sută, urmând ca la 31 decembrie 2015 aceasta să fie de 100 la sută”, a declarat Rovana Plumb.

Stepanescu vrea să curgă apă şi la Doman sau Moniom
Prezent la întâlnirea cu Rovana Plumb, primarul Reşiţei a ridicat problema cartierelor aparţinătoare municipiului, care în prezent nu sunt racorde la magistrala de apă. “Va trebui să îndreptăm din greşeli, să ne întâlnim înainte de a se întocmi caietul de sarcini pentru a evita le evita. Comandamentele instituite la Reşiţa cred eu că ar fi potrivite. Ar fi bine să ţinem cont şi de interesele cetăţenilor din cartierele văduvite de acest proiect. În Reşiţa avem trei cartiere şi un sat, Doman, Secu, Cuptoare şi Moniom. Am rugat-o pe doamna ministru să aibă în atenţie şi interesele acestor comunităţi”, a spus Mihai Stepanescu.

Apă şi canalizare pe fiecare stradă din Herculane
Nicuşor Vasilescu, primarul oraşului-staţiune de pe Valea Cernei, a pus la punct şi lucrurile care nu sunt incluse în proiectul semnat astăzi. “Noi demarăm de săptămâna viitoare un proiect guvernamental legat de apă şi canal pentru toate străzile. Am terminat procedura de licitaţie, începem execuţia, iar acest program pe ISPA vine în completare şi, practic, vom putea spune, în următorii doi ani şi jumătate, că Herculane este poate primul oraş reabilitat sută la sută, cu toată reţeaua de apă, pe străzile principale şi secundare, staţie de epurare şi de tratare”, a declarat Vasilescu.

“Scopul acestui proiect este de a îmbunătăţi calitatea apei potabile, de a creşte numărul locuitorilor conectaţi la reţelele de distribuţie, de a creşte capacitatea de colectare a apelor uzate şi, nu în ultimul rând, de a face economii de energie şi de a reduce costurile generale de operare”, Anatoli Liber, director Aquacaraş

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/