100 de costume tradiționale din Banat și bijuterii autentice vechi, admirate la Timișoara

expo costume

100 de costume tradiționale din Banatul de câmpie, precum și bijuterii autentice vechi de sute de ani vor putea fi admirate în cadrul unei expoziții care se va desfășura la Timișoara. Evenimentul este organizat de Muzeul Național al Banatului, iar vernisajul are loc marți, la Bastionul Theresia.

Expoziție în premieră la Muzeul Național al Banatului. Aceasta este intitulată „Artă și măiestrie bănățeană” și înseamnă 100 de costume din colecția etnografică „Marius Matei”, costume tradiționale din Banatul de câmpie, bijuterii autentice vechi de sute de ani și documente fotoetnografice.

Printre obiectele de tezaur care nu au mai fost admirate până acum se numără o catrință de tezaur, ornată cu 365 monede din argint, datând de la începutul sec al XIX-lea, alături de alte podoabe din argint. Catrința este un obiect de îmbrăcăminte din portul național al româncelor, care servește ca fustă sau ca șorț și care constă dintr-o bucată dreptunghiulară de stofă adesea împodobită cu „alesături”, în cazul de față cu monede”, a informat Muzeul Național al Banatului.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Costumele tradiționale din zona Banatului de Câmpie ce alcătuiesc Colecția Etnografică „Marius Matei” au fost expuse în cele mai prestigioase muzee din România, iar de data aceasta ajung și la Muzeul Național al Banatului. Cunoscutul colecționar pasionat de folclor a strâns în colecția sa peste 3.000 de piese, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până la mijlocul secolului al XX-lea.

Costumele tradiționale din această colecție dezvăluie frumusețea și pasiunea locului în care multiculturalitatea este încă o trăsătură specifică. Fire de aur formează figuri decorative complexe, iar mâna iscusită a femeii desăvârșește croiala specifică portului bănățean. Costumul tradițional vorbește despre generații de bănățeni, despre inteligență și inventivitate, despre aplecarea spre eleganță și frumos, despre universul nemuritor al satului românesc bănățean. Toate aceste costume sunt mărturii ale talentului și harului, aceste piese fiind un element reprezentativ al României”, spune etnograful Marius Matei.

Muzeul Național al Banatului din Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, invită publicul la acest eveniment inedit, marți 10 mai, la ora 18.00, în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, unde va avea loc vernisajul expoziției „Artă și măiestrie bănățeană”. În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul Claudiu Ilaș, managerul Muzeului Național al Banatului, Dan Radosav, managerul Muzeului Satului Bănățean Timisoara, Maria Hadiji, șef Secție Expozițională Pavilionară, și etnograful Marius Matei.

Expoziția va putea fi admirată la Bastionul Theresia din Timișoara până la data de 3 iunie.

afis

banner 970 x 250