Mândria Caransebeșului, Generalul Ioan Dragalina, a fost comemorat astăzi, la 100 de ani de la moartea sa la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă.
Patrie și patriotism – aceasta este educația care s-a făcut românilor din cadrul Regimentului de Graniță din Caransebeș de către Generalul Dragalina și aceasta este menirea muzeului de azi: să facă educație patriotică tinerilor pentru a-și cunoaște istoria, a menționat colonelul Liviu Groza în cadrul manifestării.
„Ne-am născut pe acest pământ pe care strămoșii noștri l-au apărat cu prețul vieții. Documentele prezentate astăzi aici arată fapte ale istoriei de pe aceste meleaguri. Generalul lasă testament următoarele rânduri: sărac am intrat în armată, sărac părăsesc această lume. Las copiilor mei (a avut 2 băieți și patru fete) cinstea numelui de ROMÂN. În Primul Război Mondial, toți copiii generalului au luptat pentru România Mare. Corneliu Dragalina, fiul său, a fost pe frontul din Moldova, Comandorul Dragalina, cel de-al doilea fiu, a fost pe frontul din Constanța, iar fetele au fost încadrate ca sanitare în spitalele militare din București. O familie dăruită pentru formarea României Mari. Acesta a fost idealul și păcat pentru că Generalul nu a reușit să vadă România Mare și să trăiască sub drapelul care a dovedit că România a realizat Unitatea Națională”, ne-a declarat colonelul Liviu Groza.
Simpozionul „Omagiul eroului național Ioan Drăgălina la 100 de ani de la trecerea în eternitate” a fost organizată de muzeul din Caransebeș, alături de Consiliul Județean Caraș-Severin. Expoziția a cuprins o serie de documente originale ce aparțin reputatului istoric col. (r) Liviu Groza.
Prin această manifestare culturală se dorește cinstirea memoriei Generalului Ioan Drăgălina și readucerea în memoria colectivă a celui care a fost fiu al Caransebeșului, de la a cărui trecere în eternitate sunt 100 de ani. Obiectivul acestei acțiuni este dezvăluirea unor aspecte istorice deosebit de importante legate de trecutul Banatului şi conturarea unei sfere de comunicare între publicul larg şi specialiştii din domeniu. Această manifestare completează calendarul de activităţi aferent anului 2016, a precizat directorul muzeului Adrian Ardeț. La acțiune au luat parte o serie de oameni de cultură din municipiu, reprezentanți ai Garnizoanei Militare, primarul municipiului, Felix Borcean, precum și foarte mulți elevi.