10 mii de angajaţi în industria de outsourcing din Timișoara!

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Aproximativ 10 mii de oameni lucrează în industria de outsourcing (externalizare a serviciilor, n.r.) din Timișoara – este concluzia unui studiu realizat în luna august de Asociaţia Business Service Leaders in Romania (ABSL), cea mai importantă organizație care reprezintă sectorul de servicii de business.

În cadrul celei de-a treia ediții a conferinței „Timișoara Business Mixer-One step further: How Innovative can we be in the Business Services Industry“, a fost prezentat un studiu cu date importante din acest sector, realizat împreună cu KPMG, pe un eșantion de 50 de companii membre și non-membre ABSL. În cadrul evenimentului au fost dezbătute și teme legate de recrutarea forței de muncă sau de amenajarea și flexibilitatea spațiului de lucru.

Timişoara, mereu atractivă pentru investitori

Este cunoscut faptul că în Timișoara turismul de business este puternic dezvoltat. Orașul de pe Bega devine din ce în ce mai atractiv pentru investitori datorită aptitudinilor forței de muncă, a accesului la noile tehnologii, dar și a vitezei bune de Internet. Conform estimărilor ABSL, sectorul de outsourcing oferă locuri de muncă pentru un număr de 125.000 de angajați, aproximativ 1,5% din populația activă a României. În Timișoara numărul lor ajunge la 10.000, rata șomajului în această zonă fiind de 1%. În baza studiului se estimează că industria de outsourcing a generat venituri de aproximativ 4 miliarde de euro în anul 2017.

„Județul Timiș a devenit al doilea exportator al țării, începând cu anul 2016, iar Timișoara are o cifră de afaceri cu un ritm mediu de creștere de 10,62%. Dincolo de cifre, dificultatea cu care companiile angajează specialiști în IT, automotive și în general în servicii de business, precum și gradul de ocupare al clădirilor de birouri existente și în construcție sunt indicatori clari ai creșterii în aceste domenii”, a spus Ciprian Dan, vicepreședintele ABSL.

România este pe primul loc pe piețele mature de outsourcing cu 265 de companii, conform unui studiu realizat de compania americană Cushman and Wakefield. Datele arată că forța de muncă este motivată, bine pregătită, foarte bună vorbitoare de limbi străine, competitivă la nivel de costuri și cultural apropiată de valorile europene – argumente pentru care potențialul industriei este de 300 de mii de angajați.

„Zona de outsourcing este activă de mulți ani în România, datorită talentului și seriozității resursei umane disponibile. Faptul că vorbim și învățăm limbi străine într-un mod facil și rapid ajută profesioniștii din industrie să livreze rezultate și să respecte, dar de cele mai multe ori chiar să depășească indicatori de performanță coerent stabiliți”, a declarat Andrei Crăciun, director al Oficiului de Inovare, Transfer Tehnologic și Proprietate Intelectuală – Universitatea de Vest Timișoara.

1000x100 (3)

Clienții companiilor din outsourcing provin, în special, sectoarele: bancar, asigurări și servicii financiare, tehnologie și telecomunicații, servicii profesionale de afaceri și bunuri industriale și de larg consum. Raportul mai arată că cele mai ambițioase planuri de dezvoltare se regăsesc la companiile cu peste 500 de angajați. Acestea au în vedere extinderea atat prin intermediul diversificării serviciilor, cât și al atragerii de noi clienți.

România – o destinație adecvată pentru investitorii din outsourcing

Se estimează că industria din România poate depăși 220 de mii de angajați în următorii cinci ani. În 2018, 33% dintre angajați oferă servicii de Gestionare Clienți, 25% – Servicii de IT și 23% – de Contabilitate și Finanțe. Potrivit aceluiași studiu, vârsta medie a forței de muncă este cuprinsă între 26 și 35 de ani, femeile reprezentând 61% dintre angajații din industrie.

Potrivit sondajului, în medie, un angajat stă în companie între 1 și 5 ani. Majoritatea oamenilor care lucrează în industrie au cel puțin o diplomă universitară, iar 24% sunt absolvenți de Masterat sau Doctorat. În acest moment, cei mai căutați sunt oamenii care combină aptitudinile cu cunoașterea limbilor străine, germana fiind una dintre ele, şi cu alte activităţi cerute de industrie. 37 din companiile respondente au cumulat un număr de peste 1200 de angajați străini.

96% dintre participanți consideră că România este un loc propice investițiilor și ar recomanda țara noastră și altor potențiali investitori. Totodată, 70% dintre respondenții studiului consideră că schimbările politice dese fac dificilă activitatea companiilor din acest domeniu. Competiția din piața outsourcing-ului a fost evaluată de către participanți ca fiind una foarte puternică: pe o scară de la 1 la 10, media este de 9,1.

Scopul Asociației Business Service Leaders este de a susţine expansiunea acestui sector și transformarea lui într-un vector important al creșterii economice a României. Din ABSL  România fac parte peste 50 de companii autohtone, dar și multinaționale de profil, lideri regionali și globali dintre care au sedii și în Timișoara: Wipro, Bosh Service Solutions, Microsoft, KPMG, Linde Global Services, EY, PwC, Deloitte, Accenture și APT.

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/