100 de euro în medie la fiecare control efectuat de Inspecţia Muncii la firmele din Caraş-Severin!

timisoara capitala 2023 Alisia Columbonet 1000x100

În luna octombrie a.c., Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin a efectuat 215 controale, dintre care 110 în domeniul relaţiilor de muncă şi 105 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Ca urmare a celor peste 200 de controale efectuate, s-au aplicat amenzi contravenţionale însumând 98.000 lei. Ceea ce ar însemna o medie de aproximativ 100 de euro amendă/control. Sancţiunile din domeniul relaţiilor de muncă, în valoare de 71.000 lei, au fost aplicate pentru: neîntocmirea contractului individual de muncă în formă scrisă; neevidenţierea tuturor orelor lucrate; nerespectarea în cazul zilierilor a cuantumului remuneraţiei brute orare stabilite de părţi, care nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată; nerespectarea timpului de muncă pentru zilierul minor; nerespectarea termenului maxim de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, în cazul zilierilor care prestează activităţi pentru acelaşi beneficiar; completare aplicaţie electronică REVISAL cu date eronate, transmiterea datelor nerespectând termenele legale; nerespectarea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă la controlul anterior.

„La un angajator cu domeniul de activitate exploatare forestieră a fost identificată o persoană care lucra fără forme legale de angajare, angajatorul în cauză fiind sancţionat cu amendă în valoare de 20.000 lei, iar pentru primirea la muncă a doi salariaţi în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parţial, un angajator cu domeniul de activitate comerţ a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 20.000 lei“, mai informează Mihaela Aga, purtătorul de cuvânt al ITM Caraş-Severin, fără a menţiona însă despre care anume angajatori este vorba.

Sancţiunile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în valoare de 27.000 lei, au fost aplicate pentru deficienţe ce se referă la: evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională; funcționarea dispozitivelor de protecție; efectuarea controalelor medicale la angajare și periodic; instruirea lucrătorilor; asigurarea măsurilor de prim ajutor; purtarea echipamentului individual de protecție; semnalizarea de securitate a locurilor de muncă.

promovare banner maxagro

Au fost comunicate de către angajatori 9 evenimente soldate cu incapacitate temporară de muncă, iar dacă sunt sau nu accidente de muncă se va stabili după finalizarea cercetărilor, mai precizează reprezentantul ITM CS. Inspectorii de muncă au dispus în total 302 măsuri care au caracter obligatoriu pentru remedierea deficienţelor constatate în timpul controalelor.

Potrivit aplicaţiei electronice REVISAL, gestionată de Inspecţia Muncii, la angajatorii din judeţ figurează 52.145 de salariaţi activi şi 58.275 contracte individuale de muncă în derulare.

publicitate tmc 640
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/