1 minut și 49 de secunde în 4 ani. Motivul pentru care un deputat de Timiș a preferat să se exprime prin tăcere în Parlament

plenul camerei deputatilor, sistem de vot deputati

Mai mulți deputați de Timiș au practicat tăcerea, ca mod de a se exprima, în acest mandat în Parlamentul României. Între aceștia, cel mai silențios a fost liberalul Cosmin Șandru, care a vorbit, în patru ani, sub două minute. 

Analiza luărilor de cuvânt în plenul Parlamentului, centralizate pe site-ul Camerei Deputaților, arată că liberalul Cosmin Șandru conduce topul aleșilor de Timiș cu cele mai puține intervenții, de la intrarea în mandat până la vacanța parlamentară din această vară. Șandru a vorbit, în total, 1 minut și 49 de secunde. El este urmat de alți doi liberali – Marilen Pirtea (11 minute și 24 de secunde) și Ben Oni Ardelean (16 minute și 28 secunde) – și de Claudiu Chira, de la Forța Dreptei (21 de minute și 34 de secunde).

După ce a depus jurământul de parlamentar, la intrarea în mandat, Cosmin Șandru a mai vorbit în plen aproximativ 1 minut. Și-a depus declarațiile politice în scris, iar site-ul Camerei consemnează cea mai scurtă intervenție a sa la dezbaterea și adoptarea unui proiect de modificare a unei hotărâri a Parlamentului. „Bună ziua! Pentru”, a spus Șandru în fix 3 secunde.

cosmin sandru, deputat pnl de timis in legislatura 2020 2024

Tăcerea sa, spune Cosmin Șandru, are legătură cu dosarul în care este cercetat pentru fapte de corupție. Vă reamintim că în 2021, procurorii anticorupție l-au pus sub acuzare pentru dare de mită, faptele sale având legătură cu moțiunea de cenzură care a dus la căderea Guvernului Cîțu. În martie anul acesta a fost achitat în primă instanță. Urmează recursul.

„Din păcate, cum cred că știți, încă am un dosar penal și am crezut de cuviință să nu ies la tribună cum au făcut de-a lungul timpului o grămadă de alți colegi care aveau probleme cu legea. Am decis să nu ies până nu se limpezește dosarul meu.”, a declarat Cosmin Șandru pentru expressdebanat.ro.

În lumina celor declarate, în ciuda suspiciunilor care îi vizează integritatea, Șandru a continuat să participe la dezbaterile din comisii, să voteze legi și chiar să le inițieze.

„În afară de luările de cuvânt, dacă îmi urmăriți toate activitățile parlamentare, am fost foarte activ și ca prezență în plenul Parlamentului, și la lucrările comisiilor și la elaborarea a numeroase inițiative, printre care peste 30 s-au concretizat în legi. Consider că mi-am îndeplinit datoria de parlamentar pentru timișeni. O lege la care am fost inițiator, a fost gândită de mine – mulți timișeni sunt la granița cu Serbia și am inițiat o lege prin care să îi avertizăm să fie conștienți de costurile suplimentare de roaming care pot fi generate pe fâșie. Această propunere a devenit lege.”, a mai explicat deputatul. Șandru a mai adăugat și inițierea unor amendamente depuse la legea bugetului, de finanțare a unor obiective de interes în județ: centură ocolitoare pentru Voiteg și centrul de adicție de la Ciacova.

ciprian titi stoica, deputat aur de timis, in plenul camerei deputatilor

La popul opus se află deputatul AUR Ciprian-Titi Stoica, cu luări de cuvânt care totalizează 3 ore și 54 de minute, mai mult chiar decât ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Titi Stoica este și printre cei mai sancționați parlamentari din această legislatură, pentru nerespectarea regulamentului, respectiv comportament neadecvat. Prima sancțiune i-a fost aplicată în 2021, a doua în 2022, iar a treia, în mai 2023. La ultima pedeapsă, Stoica s-a ales cu indemnizația redusă la jumătate pentru 6 luni și limitarea duratei luării de cuvânt la 10 secunde/intervenţie pe o perioadă de 3 luni, în cadrul şedinţelor Camerei Deputaţilor.

Alfred Simonis (președinte interimar al Camerei Deputaților din 15 iunie 2023, fost lider de grup PSD) a luat cuvântul în 232 de ședințe, având în total intervenții care depășesc 35 de ore.

Timișenii își vor alege viitoarea garnitură de parlamentari în alegerile programate la 1 decembrie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/