1 an de la invazia Rusiei în Ucraina. În Timiș, peste o mie de refugiați primesc sprijin de la stat

floarea soarelui ucraina

A trecut un an de la momentul la care Rusia declanșa invazia în Ucraina. Timișul a găzduit în ultimele 12 luni zeci de mii de refugiați, oameni care au părăsit țara vecină după începerea războiului. Cei mai mulți au fost în tranzit, însă autoritățile și oamenii simpli i-au găzduit, apoi i-au ajutat să ajungă în țările în care și-au dorit să se stabilească.

Primii refugiați care au sosit în județul Timiș, la începutul lunii martie a anului trecut, erau în căutare a unui drum către o altă țară, își căutau rudele care se aflau, cel mai adesea, în Italia sau Germania. Apoi au fost cei care nu aveau efectiv unde să se refugieze din fața războiului. Așa că au rămas aici, iar partea bună a fost că în județ există o comunitate mare de ucraineni – la Știuca sau Victor Vlad Delamarina – care s-a preocupat direct să îi consilieze, să le ofere hrană și locuință.

„În prima fază, organismele non-guvernamentale, organismele religioase s-au mobilizat exemplar pentru că a fost un prim val de refugiați foarte mare, de oameni care efectiv au fugit înspăimântați din calea tancurilor rusești. Am fost o zonă de tranzit în care grupuri de refugiați au ajuns cu autocare sau cu trenul, după care au căutat să plece către alte țări.”, a declarat subprefectul Sorin Ionescu.

Ulterior, autoritățile s-au mobilizat și au creat mecanisme prin care să îi sprijine pe refugiați.

„Din luna aprilie au intrat și prevederile legale pentru a-i ajuta și integra pe cei care doresc să rămână. 1.138 de cetățeni ucraineni au beneficiat și beneficiază în continuare de susținerea statului român pentru a rămâne în Timișoara și în Timiș. Pe de altă parte, au existat și noi provocări. Ce facem cu copiii? Au fost foarte multe situații în care mame împreună cu copii au venit în Timișoara. IȘJ Timiș a început să identifice locuri în care acești copii pot fi integrați în școală. Pe de-o parte era nevoie de cadre didactice vorbitoare de limba ucraineană, iar pe de altă parte era nevoie de locuri fizice în clase și de aceea o modificare legislativă binevenită pentru școlile mari, școlile aglomerate, a fost aceea că acești copii ucraineni pot fi luați peste numărul de elevi din clasă. Cealaltă provocare a fost reprezentantă de identificarea unor locuri pe piața muncii, astfel încât cei care ajung aici, după o perioadă scurtă de acomodare, să poată să își câștige traiul. Iar AJOFM Timiș a organizat o serie de târguri prin care cetățeni ucraineni au fost angajați de către angajatori din Timișoara și nu numai.”, a mai spus Sorin Ionescu.

La Timișoara, vineri, de la ora 17, în Parcul Central, cei de la Asociația LOGS organizează un eveniment care are ca temă intimitatea nevăzută a războiului. Va fi amenajată o instalație artistică cu sute de flori de hârtie de floarea-soarelui și va avea loc o expoziție de fotografii pentru Ucraina, imagini semnate de Mircea Barbu și Virgil Simonescu. Ulterior, timișorenii sunt chemați în Piața Victoriei, de la ora 18, să participe la un moment de rugăciune pentru Ucraina.

„Am făcut un apel la timișoreni ca după momentul pe care îl vor susține ucrainenii în Parcul Central, unde va fi și o expoziție de fotografii, să ne întâlnim în Piața Operei pentru un moment de reculegere și pentru a ne prezenta, a ne arăta solidaritatea față de suferința poporului ucrainean în aceste momente, la 1 an de la declanșarea invaziei. Situația este destul de complicată pentru că Vladimir Putin nu va renunța la teritoriile cucerite pe care le-a integrat într-un fel în cadrul Federației Ruse, deci nu prea mai poate să dea înapoi în fața alor lui. Asta înseamnă că singura soluție pentru oprirea războiului este eliminarea într-un fel sau altul a lui Putin.”, a declarat Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara.

În cadrul evenimentului organizat de Asociația LOGS, 200 de flori de hârtie realizate de refugiați din Ucraina și timișoreni vor fi „plantate” temporar într-o zonă centrală din Timișoara. Florile sunt realizate din materiale temporare, la fel ca suferința poporului ucrainean, spun organizatorii. Ele vor avea mesajul: „Va trece durerea, va trece războiul”. „Nu trebuie să uităm, ci să fim parte la depășirea greutăților pe care refugiații ucraineni le poartă cu ei, în ei. Floarea-soarelui, simbolul principal al Ucrainei vorbește, în culori de galben și albastru, despre rezistență și sacrificiu.”, au transmis cei de la LOGS.

Plantarea florilor va fi însoțită de un mixaj al operei „Patru anotimpuri” ale lui Antonio Vivaldi, pentru a simboliza exact un an de când a început războiul în Ucraina. Participanții vor aprinde lumânări și vor lăsa gânduri pentru poporul ucrainean.

Foto: LOGS Grup de Inițiative Sociale

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/