Vin bani europeni în Caraș-Severin! Pentru fructificarea potențialului turistic, servicii comunitare și înființarea de cooperative meșteșugărești și agricole!

Nicolae Orăvicean, președintele Grupului de Acțiune Locală Caraș-Timiș și membru în GAL-ul Călugăra datorită calității sale de primar al comunei Berliște, a explicat pentru expressdebanat.ro cât de important este rolul acestor GAL-uri în ceea ce privește procedura alocării de fonduri europene în anii viitori, dar mai ales cum și pentru ce se pot accesa sume importante.

Experiența actualului primar de Berliște în atragerea de fonduri europene e din start un mare avantaj, astfel că mai multe localități cărășene, dar și firme private au toate șansele să primească finanțări pentru diferite proiecte.

GAL-ul Caraș-Timiș cuprinde zona Reșița – Bocșa și toate comunele până la Lupac. GAL-ul Călugăra cuprinde 20 de unități administrativ teritoriale, plus încă 23 de privați. Sunt incluse aici comunele din zona Oravița, până în zona Moldova Nouă, inclusiv Pojejena, Socol, fără Berzasca, Sichevița, care fac parte din alt GAL, și comunele din Valea Almăjului, Bănia, Eftimie Murgu, Bozovici și Lăpușnicu Mare. „Ambele sunt funcționale, cu strategii aprobate, cu contracte de finanțare semnate, sunt funcționale și ca organizare. De acum începe chestiunea implementării strategiei. Ce avantaje aduc aceste GAL-uri?! Prin ele se accesează fondurile de pe axa 19.2 prin care s-au aprobat strategiile. Sunt fonduri destinate comunităților rurale pe baza principiului gestionării acestor fonduri direct de către aceste comunități. Nu mai există un organism intermediar. Pe viitor, dacă aceste GAL-uri merg bine, UE va implementa toate proiectele în forma aceasta. Strategiile sunt elaborate în baza strategiilor de dezvoltare locală, prin consultare directă cu aceste comunități. Toate ghidurile nu mai sunt copii ale măsurilor din programul național de dezvoltare rurală, ci sunt construite de cei care au identificat nevoile la nivel local”, a explicat Nicolae Orăvicean.

Pentru ce se alocă astfel de fonduri? Pentru o mulțime de lucruri. Spre exemplu, pentru o pensiune turistică, unde există un plafon maxim de 100.000 de euro. UAT-urile vor putea finanța o capelă, vor putea depune proiecte pentru infrastructura activităților comunitare, pentru un centru civic, valoarea lor putând ajunge la 150.000 – 200.000 de euro. Totodată se pune accent pe prestarea de servicii de producție, cum ar fi o brutărie tradițională sau un centru meșteșugăresc tradițional, dar și pe fructificarea tehnologiilor noi.

„La privați finanțăm inclusiv servicii pentru fructificarea potențialului turistic, spre exemplu amenajarea locuințelor care pot fi transformate în spații de cazare. Nu prea mai există servicii comunitare care să deservească localitățile noastre, o cizmărie, o frizerie și atunci identificăm clădiri, le modernizăm și facem spații pentru aceste mici comunități. Încurajăm totodată înființarea de cooperative meșteșugărești și agricole”, a mai precizat președintele celor două GAL-uri.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/