Șansa unităților școlare din Moldova Nouă o reprezintă finanțările externe. „Nu s-au investit bani serioși de peste 30 de ani”

Bugetul mic și dezinteresul din ultimii zeci de ani par să fi dus unitățile școlare din Moldova Nouă într-o situație sumbră. Clădirile necesită o reabilitare semnificativă, care nu poate fi făcută decât din fonduri guvernamentale sau europene. Așa că Primăria depune proiecte.

Suntem în pragul unui nou an școlar, iar cei mai mulți părinți, dar și copii se așteaptă ca totul să arate impecabil. Din păcate, nu va fi așa. Există intenție, însă nu și bani. Primăria Moldova Nouă a făcut intervenții atât cât i-a permis bugetul și continuă să le facă, dar cea mai mare speranță se pune pe proiectele cu finanțare europeană. „S-a lucrat intens la interioare în cadrul clădirii de la Generală 1, înlocuim tot mobilierul. La liceu și la Generală 4 am refăcut anul trecut 4 clase din resurse proprii, cu tot cu mobilier. În acest an mai refacem 4 clase. Este foarte important că am dus toate clădirile către proiectele europene, atât la liceu, cât și la grădiniță. Pentru unele dintre ele am primit răspunsuri că au trecut de primele faze, urmează clarificările și eu sper ca în următorul an să primim răspuns că toate vor intra în finanțare și să le putem reabilita în totalitate”, spune primarul Adrian Torma.

Edilul-șef din Clisura Dunării consideră că starea în care au ajuns unitățile de învățământ este consecința indiferenței din ultimii ani. Așa se face că acum unitățile școlare au nevoie de intervenții serioase care, din păcate, nu pot fi acoperite din bugetul local. Mai grav este că iarna se apropie, iar căldura în sălile de clasă este și ea o problemă.

„În clădirile școlii nu s-au investit bani serioși în Moldova Nouă de peste 30 de ani, doar un singur corp a fost construit nou, unde sunt clasele I-IV. În rest, s-au făcut doar cârpeli și mici reparații. Avem mari probleme cu căldura în două corpuri, la Generală 4 și în corpul liceului. Facem mici reparații din puținele resurse pe care le avem la buget. Noi sperăm să primim finanțări fie guvernamentale, fie din fonduri europene”, mai declară primarul Torma.