Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a dat zilele acestea un nou răspuns negativ la solicitarea Primăriei și Consiliului Local Băile Herculane de a transmite în administrare publică locală Pavilionul 6 din centrul istoric, în scopul reabilitării.
Potrivit primarului Cristian Miclău, același răspuns a fost primit de administraţia publică locală și în urmă cu 7 ani, când edilul de atunci al orașului solicitase transferul Pavilionului 6 din domeniul statului – Ministerul Apărării Naționale, în domeniul public al stațiunii.
Solicitarea a fost reluată în acest an de actualul primar, pentru că imobilul se află într-o stare avansată de degradare, însă MApN susţine, la fel ca în anul 2010, că imobilul face obiectul unui proiect de reabilitare în vederea exploatării de către personalul propriu al Ministerului Apărării. Şi că, până în prezent, ministerul s-a aflat „în imposibilitatea fortuită de a executa lucrările de reabilitare“ din cauză că din veniturile proprii ale ministerului nu s-au putut efectua decât studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, se arată în răspunsul transmis zilele trecute de către MAPN. Dar, tot fortuit?, „până în prezent la Primăria Băile Herculane nu a fost depusă nici o cerere de emitere a autorizației de construcție sau a certificatului de urbanism“, subliniază primarul oraşului-staţiune Băile Herculane, Cristian Miclău.
Inițial, pe locul Pavilionului 6 s-a aflat „Ospătăria cea mare”, construită în anul 1824, care a ars în anul 1900. Pe locul fostei ospătării a fost construită, în anul 1906, clădirea actuală a Pavilionului 6. Proiectul clădirii, realizat de arhitecții Guido Hoepfner și Géza György, a fost selecționat în urma organizării unui concurs. Pavilionul 6, având o structură cu subsol, parter, mezanin și trei etaje, dotată la vremea respectivă cu lift hidraulic, a fost ultima și, totodată, cea mai impunătoare construcție din Ansamblul de arhitectură balneară „Piața Hercules”.
Ieri, 25 octombrie, a fost Ziua Armatei Române. A unei Armate ajunse pe mâna unor conducători care au ca obiective strategice crearea propriei echipe de fotbal şi inventarea unor hoteluri militare, ca pretext al jocului de glezne practicat în jurul unor ruine istorice! Trăiască Armata Română şi conducătorii ei supremi!